Комітет Сенату США схвалив проєкт безпекової підтримки України, зокрема й летальною зброєю

 

Комітет Сенату США підтримав двопартійний законопроєкт щодо партнерства з Україною в галузі безпеки, який передбачає збільшення військової допомоги, зокрема й летальною зброєю.

Про такий результат розгляду документа 21 квітня повідомив “Голос Америки”.

Представляючи проєкт, голова комітету, сенатор від Демократичної партії США Боб Менендес назвав його “своєчасним сигналом” на підтримку України, яка вже сім років захищається від російської агресії.

“Уже сім років після російського вторгнення українські військові продовжують самовіддано захищати свою Батьківщину від російських сухопутних, морських та кібернападів, які порушують український суверенітет і безпеку. Я з гордістю приєднуюся до сенатора Ріша щодо законопроекту про “безпекове партнерство з Україною” – пакету довгострокової допомоги, який демонструє нашу двопартійну відданість безпечній Україні. Як ми усі знаємо, безпекова ситуація дедалі погіршується, адже тисячі російських військових збираються на кордоні України. Цей законопроєкт не міг бути більш своєчасним, щоб надіслати світу меседж, що ми підтримуємо Україну”, – заявив Боб Менендес.

Він додав, що сподівається на швидке ухвалення законопроєкту Сенатом.

Проєкт передбачає, серед іншого, виділення 300 млн доларів на військову підтримку, включно з можливістю надавати летальну зброю, та 4 млн доларів – на тренування українських військових.

Крім того, законопроєктом рекомендується призначити нового спеціального посланника США з питань України.

Також проєкт містить пункт про те, що президент США має повідомити Конгрес щодо можливості застосування санкцій проти Nord Stream 2 AG та ще 19 компаній, залучених до будівництва “Північного потоку-2”, у рамках пакету Protecting Europe’s Energy Security Act.

Як зазначив сенатор Джим Ріш, цей пункт з’явився на етапі внесення поправок.

“Я переконаний, що усі ці компанії наразі залучені до будівництва “Північного потоку-2″. Закон США передбачає, що такі компанії мають потрапити під санкції, і ця поправка має чітко показати намір Конгресу”, – зазначив Ріш.

Законопроєкт в середині березня внесли сенатори від обох партій – Боб Менендес, Джим Ріш, Роб Портман, Кріс Мерфі, Джон Баррассо та Джин Шахін. Перед цим аналогічний документ уже пропонувався в липні 2020 року, але не встиг пройти усі процедури до виборів, що зумовило необхідність вносити його повторно.

Читайте також:
У Сенат США внесли законопроєкт про безпекове партнерство з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна