Росія роздала в ОРДЛО майже 300 тис. своїх паспортів і планує роздати ще стільки ж, – Денісова

 

 

Окупаційна влада на території ОРДЛО вже видала українським громадянам 250-300 тисяч паспортів Росії, і заплановано видати ще щонайменше 300 тисяч.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час “круглого столу” 22 квітня.

“За інформацією, що надходить до мене з тимчасово окупованих територій Сходу України, окупаційною владою активно проводиться процес документування мешканців паспортами РФ. Такі заходи проводяться з метою забезпечення участі наших співгромадян у парламентських виборах до Державної думи РФ восени 2021 року.
Окупантом вже видано 250-300 тис. паспортів РФ жителям Донбасу, заплановано видати ще щонайменше 300 тисяч”, – розповіла омбудсмен.

За її даними, під примус до отримання російських паспортів підпадають медики, вчителі, працівники підприємств. У разі відмови від отримання російського паспорта їх можуть звільнити з роботи.

У закладах охорони здоров’я медична допомога надається лише тим громадянам, які мають паспорти, видані окупаційною адміністрацією або Російською Федерацією.

Також Денісова зауважила, що на тлі загострення безпекової ситуації в ОРДЛО розпочато мобілізацію. До призову залучають чоловіків віком від 18 до 35 років, яким також примусово видаються паспорти окупаційної адміністрації та Російської Федерації.

“Агресор проводить активну інформаційну пропаганду, спрямовану на поширення мови ворожнечі та підбурювання громадян проти України. В школах запроваджено так зване «патріотичне виховання», яке призводить до мілітаризації дітей”, – додала уповноважена.

Читайте також:
З початку року на Сході України через агресію РФ загинули семеро цивільних, – Денісова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна