До України повернувся посол Грузії, якого відкликали через заяви Саакашвілі

 

Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе повернувся до роботи у Києві.

Про це в четвер, 21 квітня, повідомляє МЗС України.

“Це стало результатом домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з президентом Грузії Саломе Зурабішвілі”, – йдеться в заяві.

Як зазначили у відомстві, відбулася зустріч заступника міністра Василя Боднара з послом Грузії, під час якої сторони відзначили прагнення активізувати розвиток українсько-грузинських відносин.

“Боднар докладно розповів про зростання загострення безпекової ситуації на сході нашої країни, а також в Азово-Чорноморському регіоні, що пов’язано з провокаційними та дестабілізуючими діями Росії. Він привернув увагу до небажання РФ дотримуватися режиму припинення вогню, активного стягування військ до російсько-українського кордону та в тимчасово окупованому Криму”, – зазначили в МЗС.

Шарашенідзе висловив солідарність з Україною, підтвердив незмінність підтримки Грузією суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Нагадаємо, Грузія у травні 2020 року відкликала посла в Україні для консультацій у зв’язку з призначенням експрезидента Грузії Михеїла Саакашвілі головою виконавчого комітету Національної ради реформ в Україні. У Грузії заявляли, що вона досі вимагає екстрадиції Саакашвілі, тож його призначення в український уряд погіршить відносини з Україною.

Після того напруги у відносинах між країнами неодноразово додавали заяви Саакашвілі – громадянина України – стосовно політичної ситуації в Грузії невдовзі перед парламентськими виборами. Зокрема Саакашвілі називав чинну владу Грузії “нелегітимною” та казав, що він “не збирається спокійно дивитися на руйнування і остаточне знищення Грузії”.

В МЗС України висловили жаль з приводу того, що “громадянин України, який не наділений правами і повноваженнями представляти позицію держави, активно коментує ситуацію в Грузії напередодні виборів”, та наголосили, що Михеїл Саакашвілі у своїх коментарях щодо ситуації в Грузії не представляє позицію України.

В середині квітня 2021 року у Грузії повідомили, що готуються повернути посла до Києва. Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкіані зазначив, що нинішня ситуація довкола України “не дозволяє, щоб у нас не було на місці посла”, тому що перед Грузією та Україною багато спільних викликів.

Читайте також:
За Україну на Донеччині загинув солдат із Грузії Давід Шартава

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна