У Франції білоруса заочно засудили до довічного за вбивство миротворців у Кот-д’Івуар

 

Суд у Парижі заочно засудив до довічного ув’язнення громадянина Білорусі Юрія Сушкіна за вбивство дев’яти французьких миротворців у Кот-д’Івуар.

Про це в суботу, 17 квітня, передає “Радіо Свобода” з посиланням на Французьке міжнародне радіо.

У листопаді 2004 року білоруський льотчик керував штурмовиком Су-25 урядових сил Кот-д’Івуару під час громадянської війни. Він завдав ракетно-бомбового удару по французькій військовій базі.

Судовий розгляд у справі тривав три тижні. Заочний вирок винесли Сушкіну та двом офіцерам івуарійських ВПС. Вони визнані винними у заподіянні удару по військових у місті Буаке. Тоді загинули десять людей – дев’ять французьких миротворців і американський співробітник гуманітарної місії, ще 38 осіб отримали поранення.

Через кілька годин французькі ВПС за наказом президента Жака Ширака вчинили наліт на аеропорт столиці Кот-д’Івуару Ямусукро і знищили всю військову авіацію країни. До неї входили і два куплених у білоруської армії штурмовики, якими управляли змішані екіпажі з івуарійський офіцерів та російськомовних найманців.

Під час судового розгляду в Парижі свідчення дали понад 90 свідків, в тому числі колишня міністр оборони Франції Мішель Алліо-Марі, колишні глави МЗС та МВС Мішель Барньє та Домінік де Вільпен, колишній начальник служби зовнішньої розвідки країни, командувач миротворчої операції “Єдиноріг” і командир французької бази в Буаке.

Слідству так і не вдалося дізнатися ім’я другого російськомовного пілота, з’ясувати, хто наказав завдати удар по базі і чому французькі військові відпустили без висунення звинувачень групу з вісьмох білорусів, зокрема Сушкіна, яких затримали через кілька днів після інциденту. Де він перебуває зараз – слідству і суду в Парижі  невідомо.

За версією французької сторони, авіаудар був спровокований націоналістичним оточенням президента Кот-д’Івуару Лорана Гбагбо, щоб змусити французів залишити свою колишню колонію.

Під час конфлікту влада Кот-д’Івуар звинувачувала Париж у військовому вторгненні і вимагала виведення миротворців.

Сам Гбагбо, який став першим в історії главою держави, що постав перед Міжнародним кримінальним судом за злочини проти людства, заперечує провину уряду за інцидент. У свідченнях слідству колишній президент заявив, що удар був спровокований Парижем, щоб усунути його від влади.

Читайте також:
Під час теракту в Кот-д’Івуарі отримала важке поранення українка з миротворчої місії ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна