Окупанти скинули п’ять заборонених мін ПОМ-2 біля КПВВ “Майорськ”

 

Російські гібридні формування дистанційно замінували протипіхотними мінами ПОМ-2 територію біля контрольного пункту в’їзду-виїзду “Майорськ” у Донецькій області.

Інцидент стався 13 квітня 2021 року.

“Близько 05.00 БПЛА противника скинув три гранатометних постріли ВОГ-25 калібру 40 мм на позицію ЗС України поблизу населеного пункту Майорськ з одночасним дистанційним мінуванням цивільної інфраструктури КПВВ «Майорськ» за допомогою п’яти протипіхотних мін ПОМ-2, наражаючи на небезпеку чергову зміну Державної прикордонної служби України та місцеве населення”, – йдеться в пресрелізі командування ООС.

У пресрелізі нагологшується, що випадок застосування БПЛА російськими найманцями є грубим порушенням Мінських домовленостей, а факт дистанційного мінування мінами ПОМ-2, які є тільки на озброєнні армії РФ – доказом прямої причетності Російської Федерації до збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей.

В ООС також нагадали: особливість мін ПОМ-2 полягає у тому, що їх неможливо знешкодити без підриву.
Міни встановлюються тільки засобами дистанційного мінування, а вибух заряду відбувається у момент спрацювання хоча б одного з датчиків цілі (тонкі, малопомітні дроти завдовжки 9,5 метрів кожен). Міна ПОМ-2 оснащена пристроєм самоліквідації, який може спрацювати в період від 4 до 100 годин, що несе особливу небезпеку для місцевого населення.

З початку поточного року зафіксовано вже шість випадків застосування російськими найманцями мін ПОМ-2. В одному з випадків, який стався 23 лютого цього року в хуторі Вільний, що на Луганщині, загинув місцевий житель 1947 року народження.

Також факти дистанційного мінування були зафіксовані 7 лютого та 8 березня в населеному пункті Луганське, 24 лютого в населеному пункті Водяне, а випадки, що сталися 12 та 13 квітня в районах населених пунктів Зайцеве та Майорськ, взагалі мали ознаки комплексного нападу із застосуванням різних видів зброї.

Як писала “Новинарня“, наприкінці березня 2021 року бойовики гранатометами закинули міни ПОМ-2 на позиції ЗСУ біля Луганського.

Читайте також:
Окупанти колупалися в забороненій міні ПОМ-2: двоє мертві, один поранений

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна