“Маневрений фонд”: “ДНР” роздає бойовикам віджаті квартири в окупованих містах. ВІДЕО

 

Донецькі сепаратисти продовжують роздавати квартири зі свого так званого “маневреного фонду” – де-факто віджатого житла на тимчасово окупованих територіях України.

Так, у вівторок, 13 квітня, ще три квартири надали “нужденним мешканцям”, у тому числі – бойовикам терористичної організації “Донецька народна республіка”.

“Квартири отримали чинні військовослужбовці та члени їх сімей, а також донеччани, чиє житло було зруйновано в результаті бойових дій”, – написали на сайті самоназваного ватажка “ДНР” Дениса Пушиліна.

Відомо, що так звана постанова Пушиліна “Про муніципальне житло маневреного фонду” датована 19 червня 2020 року. 
Цей документ “юридично дозволяє забезпечити процедуру виділення житла для тимчасового проживання окремих категорій осіб”.

Ще в 2018 році окупаційна адміністрація Донецька взялася складати список житла, яке пустує та перебуває в муніципальній власності. Згодом у таких квартирах мали провести ремонт і включити їх до вже згаданого “маневреного фонду” – “житлового фонду, призначеного для тимчасового проживання”.

Так, за даними колабораційних донецьких чиновників, протягом 2019 року із запланованих 137 квартир було відремонтовано 79 у таких містах:

  • Донецьк (24);
  • Макіївка (10);
  • Харцизьк (9);
  • Єнакієве (7);
  • Ясинувата (7);
  • Горлівка (6);
  • Дебальцеве (5);
  • Жданівка (5);
  • Зугрес (4);
  • Іловайськ (2).

У 2021 році лише в Донецьку та Макіївці до цього “маневреного фонду” сепаратисти планують включити 30 квартир.

Звернемо увагу, що в україському законодавстві також прописане поняття маневреного житлового фонду. Йдеться про житловий фонд, сформований інвестором-забудовником за власні кошти та призначений для тимчасового проживання громадян на час проведення реконструкції житла застарілого житлового фонду.

Натомість, на тимчасове “маневрене” житло в ОРДО насамперед претендують:

  • сім’ї загиблих бойовиків російських гібридних сил;
  • бойовики, які не мають житла;
  • люди, чиє житло було зруйновано в результаті бойових дій;
  • переміщені особи без житла.

Як відомо із сюжетів сепарЗМІ, житло в окупованих українських містах отримують і російські найманці.

Один із них, росіянин Євген Шарагін, став героєм нового репортажу пропагандистів РФ у грудні 2020 року.
Так, особу нового власника квартири в сюжеті намагаються не показувати, але подробиці повідомила його дружина Анна:

“Я сама з Горлівки, чоловік мій з Росії. Приїхав сюди захищати Донбас. Наразі служить. Втратив ногу, була травма”, – прокоментувала вона.

Як окупанти створюють ілюзію законності, віджимаючи житло

У “ДНР” також придумали, як поповнити маневрений фонд і створити ілюзію законності.
1 лютого цього року Пушилін видав “указ”, який прописує порядок виявлення та розпорядження так званого “безгоспного” нерухомого майна, передає “Радіо Свобода”.

Колаборанти прописали такі ознаки нічийного майна:

  • власник невідомий;
  • власник оголосив про відмову на право власності;
  • власник зробив якісь дії, які можна трактувати як усунення від володіння (наприклад, усунувся від утримування майна).

Якщо таке майно знайдуть представники окупаційної адміністрації, – вони повинні написати заяву в так званий “фонд державного майна”. Ця структура збирає інформацію про нерухомість. На підставі цієї інформації рішення приймає якась “міжвідомча комісія”: вона може передати майно в розпорядження окупаційної адміністрації або здати в оренду.

За клопотанням окупаційної адміністрації “міжвідомча комісія” може зобов’язати “фонд держмайна” звернутися в “суд”, щоби визнати право власності або передати у власність “безгоспне майно” угрупованню “ДНР”.
Також “фонд держмайна” може звернутися до суду разом із представниками окупаційної адміністрації міст і районів для визнання права “муніципальної власності” на майно.
А муніципальну власність вже можна передати в “маневрений фонд” і забезпечити житловою площею бойовиків російських гібридних сил.

Також у Донецьку передбачили повернення майна власнику. Людина повинна буде підтвердити право власності і відшкодувати всі витрати окупаційної адміністрації.

На виявлення “безгоспного” нерухомого майна Пушилін дав термін до 1 січня 2022 року.

Читайте також:
Донецькі сепаратисти вперше оголосили призов на “строкову військову службу”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна