В Ірані пролунав вибух на ядерному об’єкті. Підозрюють Ізраїль

 

На іранському об’єкті зі збагачення урану в місті Натанз стався збій в електропостачанні – він, імовірно, був викликаний спланованим вибухом.

Про інцидент, який стався у неділю, 11 квітня, повідомляє ВВС.

Два співробітники розвідки заявили, що сильний вибух повністю зруйнував незалежну і добре захищену внутрішню енергосистему.
Вона живить підземні центрифуги, які збагачують уран. Центрифуги – пристрої, необхідні для виробництва збагаченого урану, який можна використовувати для виготовлення реакторного палива, а також ядерної зброї.

У суботу президент Ірану Хасан Рухані урочисто відкрив нові центрифуги в Натанзі.

Газета The New York Times з посиланням на джерела в американській та ізраїльській розвідках пише, що Ізраїль був причетний до “великого вибуху”, який зруйнував внутрішню енергосистему, яка живить підземні центрифуги, що збагачують уран.

За даними посадовців у розвідці, завдана шкода енергосистемі була достатньою, щоб зупинити збагачення урану в Натанзі на щонайменше дев’ять місяців.

Підземний майданчик у Натанзі є ключовим об’єктом програми збагачення урану в Ірані. Він контролюється інспекторами Міжнародного агентства з атомної енергії ООН.

Голова Організації атомної енергетики Ірану назвав блекаут “ядерним тероризмом” і закликав міжнародну спільноту протистояти цій загрозі. Водночас він не уточнив, хто може бути причетним до ймовірної диверсії, але сказав, що Іран “залишає за собою право вживати дії проти винуватців”.

Пізніше стало відомо, що під час аварії постраждав офіційний представник Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камальванді. За даними іранського державного телебачення, він отримав переломи, його стан стабільний.

Офіційний Ізраїль не коментував інформацію про причетність своїх спецслужб до диверсії. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу неодноразово описував Іран як основну загрозу для його країни.

Повідомляється, що вибух в Натанзі стався через тиждень після того, як США і Іран взяли участь у переговорах у Відні, спрямованих на відродження ядерної угоди 2015 року.

Читайте також:
Іран почав збагачувати уран за допомогою вдосконалених центрифуг, – МАГАТЕ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна