Журналістка Олена Дуб повідомила про погрози з Росії

 

Журналістка-фрілансерка Олена Дуб повідомила про “інформаційну психологічну атаку” з Росії.
З невідомих номерів їй надходять погрози в різні месенджери, які тематично стосуються Криму.

Про це вона написала на сторінці у ФБ у понеділок, 12 квітня.

“Протягом останньої години (і досі) я тримаю оборону від “цифрової” психологічної атаки з Росїї”, – написала Дуб і перерахувала конкретні прояви цієї агресії, підкріпивши це скріншотами.

  • смс із текстом “скоро сапогом пройдусь по твоей семье” та “ку-ку, это рокот, надвигается русская буря”;
  • з десяток дзвінків на приватний номер мобільного з різних номерів;
  • один дзвінок у вайбер;
  • повідомлення від анонімів у телеграм “какое вас дело до Крыма”, “какую страну просрали” і ще кілька з матом в текстом “Алена зачем лезешь в россійскій Крим”;
  • одночасно в цей же час телеграм прислав штук 8 сповіщень із кодами для входу;
  • одночасно (!) прийшла пачка смс із різних рос сервісів з кодами верифікації.

Журналістка також зауважила, що вже кілька місяців не працює з тематикою Криму – до січня 2021 року вона обіймала посаду керівниці SMM-відділу проєкту “Радіо Свобода” “Крим.Реалії”.

“… Але страждаю і надалі. Атака 100% через “Крим.Реалії”, бо одне з повідомлень прямо таки про це говорить”, – резюмувала вона.

Як повідомила в коментарі “Новинарні” пані Олена, до правоохоронців з приводу інциденту вона не зверталася.

У Лабораторії цифрової безпеки пояснили, як працюють такі атаки й що варто робити, якщо ви стали їх жертвами:

“Зловмисники якраз і намагаються викликати у вас паніку та нездатність працювати. Це можна порівняти з denial-of-service атакою на веб-сайт: сайт отримує більше запитів, ніж він може опрацювати, і перестає працювати. От тільки у випадку із людьми це супроводжується ще й страхом через нерозуміння того, що відбувається”.

Експерти Лабораторії радять не панікувати та перечекати, коли в “зловмисників закінчиться запал (а точніше оплачувана тривалість атаки)”. Також рекомендують на певний час вимкнути сповіщення у месенджерах та смс, а для дзвінків увімкнути функцію silent call (яка блокує усі дзвінки з невідомих номерів).

Вони уточнили, що потік смс із кодами аутентифікації не свідчить про злам облікових записів. Водночас, щоб відновити певність щодо захищеності облікового запису, тут можна перевірити, чи налаштована на ньому двофакторна аутентифікація та чи є відкриті сесії.

Читайте також:
У РНБО заявили про новий механізм атаки російських хакерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна