Після планів ФСБ щодо викрадення генерала Луньова військові Сил спецоперацій можуть охоронятися, – Галаган

 

Після намірів російської ФСБ щодо викрадення колишнього командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ військові ССО можуть охоронятися. Відповідні законодавчі зміни вже підтримані українським парламентом.

Про це він заявив у інтерв’ю “Новинарні“, яке опубліковане в п’ятницю, 9 квітня, командувач Сил спеціальних операцій генерал-майор Григорій Галаган. 

Зі слів чинного командувача ССО, військові співпрацювали зі спецслужбою щодо викриття планів ФСБ.

“Деякі питання ми дізналися раніше, ніж це з’явилося в ЗМІ, й допомагали контррозвідці викрити цих агентів. Маємо розуміти, що триває війна, у нас досить підступний та фінансово забезпечений противник, який може собі дозволити спецоперації в різних куточках світу. Тому викрадення представника військового керівництва держави, екскомандувача ССО мало би значення – і для них, і для нас”, – сказав Галаган.

“Перший крок, який ми зробили після цього інциденту – законодавчий. Вже ухвалені зміни в закон про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Тепер ССО можуть забезпечити безпеку військовослужбовців Сил спеціальних операцій. За три місяці ми внесли в Раду законопроєкт. Після всіх змін до підзаконних актів (наказ міністра, розпорядження головнокомандувача ЗСУ) наші військові можуть охоронятися. Треба розуміти, що наші бійці виконують спеціальні завдання, в них є родини, житло… Тепер ми можемо забезпечувати безпеку своїх військовослужбовців за рішенням командувача Сил спеціальних операцій, щоб мінімізувати ризики щодо загрози їхньому життю та здоров’ю”,

Потреба в таких безпекових кроках пов’язана, зі слів Галагана, в тому числі, і з тим, що в ССО служать колишні військовополонені та бійці, які “виконували специфічні завдання в районі АТО/ООС”.

Як відомо, першим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ (2016-2020 рр.) був генерал-лейтенант Ігор Луньов.

Як інформувала “Новинарня“, контррозвідники Служби безпеки України на початку лютого 2020 року викрили та припинили діяльність агентурної мережі ФСБ Російської Федерації, що діяла на території п’яти областей. До неї входили колишні спецпризначенці військової розвідки.
агенти ФСБ збирали інформацію про дислокацію та переміщення українських Збройних сил, кадровий склад та оперативно-службову діяльність Головного управління розвідки Міністерства оборони, Сил спеціальних операцій, Штабу ВМС, 73-го Морського центру спеціальних операцій ЗСУ, їх міжнародної взаємодії з іноземними партнерами тощо.
Для виконання своїх завдань агенти проводили вербувальну роботу і серед високопосадовців українського війська.
Задокументовано навіть намір викрасти та нелегально перемістити до країни-агресора одного з колишніх командувачів Сил спеціальних операцій. За це російська спецслужба пропонувала винагороду у 100 тисяч доларів.

Читайте також:
Командувач Сил спецоперацій Ігор Луньов: Проти нас тепер працює частина зрадників із Севастополя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна