На Полтавщині розбили пам’ятний знак булгарському ханові

 

Пам’ятний знак на місці поховання хана Кубрата, який створив державу Велика Булгарія, пошкодили у селі Мала Перещепина Новосанжарської громади.

Про те, що невідомі розбили пам’ ятний знак, дізналися 5 квітня. Заяву в поліцію написав староста Малоперещепинського округу, передає “Суспільне”.

Відновлювати пам’ятне місце планують силами громади, каже староста округу Іван Пасько.

За даними поліції Полтавської області, невідомі особи здійснили підкоп бетонної основи комплексу, в результаті чого пам’ятна стела впала.

Вирішують питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті 298 Кримінального кодексу України — “Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини”.
Санкція — щонайбільше позбавлення волі на строк до двох років.

Фото: поліція Полтавщини

Зі слів працівниці Полтавського краєзнавчого музею Ірини Мельникової, досліджувати цю територію вперше почали 1912 року.
Спочатку пам’ятний знак встановили 2001 року під час проведення першого Собору болгар на місці поховання Хана Кубрата. Згодом спорудили більший пам’ ятник. Кубрат – булгарський хан, що створив державу Велика Булгарія, яка розташовувалась у степовій зоні сучасної України VII століття. Народився приблизно 600 року, а помер 668.

Пам’ятний знак на місці поховання хана Кубрата, який створив державу Велика Булгарія

Читайте також:
У Житомирі вандали пошкодили пам’ятник Героям Небесної Сотні. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна