Хомчак розповів, чи була в нього сварка з міністром оборони Тараном

 

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак спростував інформацію про конфлікт між ним і міністром оборони Андрієм Тараном.

Про це він розповів в інтерв’ю в понеділок, 29 березня, головній редакторці інтернет-видання “Гордон” Олесі Бацман.

Бацман зазначила, що, згідно з оприлюдненою у ЗМІ інформацією, вони не розмовляли три або чотири місяці.

“Це неправда. Ви розумієте, хтось придумує про конфлікти… Є робочі стосунки, де кожен має свою думку, вони можуть посперечатися, можуть обсудити, можуть до чогось прийти. Такого не було, що ми не розмовляли з міністром оборони. Звичайно, це неправда. Уявіть: через стінку у нас кабінети, як можна побачитися і [не розмовляти]?” – сказав Хомчак.

Журналістка нагадала про чутки, ніби Хомчак і Таран під час зустрічі навіть не віталися.

“Брехня. Не вірте цьому. Це перекручування. Комусь це потрібно, і найперше нашому ворогу, щоб дестабілізувати в армії всі управлінські процеси, закинути те, що тут війна, не здороваються… Я мав свою позицію, маю і завжди буду мати, незалежно від того, на якій посаді [перебуваю], але вона ніколи не йде врозріз із законом. Так само і міністр оборони – досвідчена людина, яка має свою позицію і своє бачення”, – сказав Хомчак.

Він зазначив, що давав спільну пресконференцію з Тараном, що також свідчить про те, що конфлікту між ними немає.

“Ну яке “помирилися”? Ми не сварилися і не мирилися”, – підкреслив головнокомандувач ЗСУ.

Бацман запитала, чи відповідає дійсності інформація, що в їхньому примиренні брав участь особисто президент Володимир Зеленський.

“Ні, нас він не мирив. Із президентом ми розмовляли, коли, знову ж таки, були перекручені факти, коли я подав судовий позов на наказ Міністерства оборони. Але тим не менше в ефір видали, що Хомчак судиться з Тараном. Є різниця?” – обурився Хомчак.

Він сказав, що цей позов не стосувався корупції.

“Мова йшла про те, що вийшов наказ, який виконати було неможливо. На мій погляд, два пункти наказу суперечили вимогам чинного законодавства. І це питання не до міністра. Тому що міністр накази не пише. Розумієте? Є ціла бригада, команда людей, які готують накази, які мають узгодити, щоб вони відповідали вимогам. Був поданий позов, тому що ми як військові побачили, що два пункти наказу не відповідають вимогам“, – сказав Хомчак.

Він підкреслив, що між ним і міністром оборони не було конфлікту, “є робоча обстановка, де треба працювати”.

“Комусь вигідно називати “конфлікт”, “не розмовляють”… Добре, що ще не сказали, що б’ються. Бо треба було б синці показати… Це взагалі надумані речі, їх навіть коментувати не хочеться. Але питання закрите. Тому що коли ми поспілкувалися з президентом, ми вирішили так: ми позов забираємо, міністр оборони змінює наказ. Урегулювали”, – сказав головнокомандувач ЗСУ.

Бацман запитала, чому не можна було вирішити це питання без втручання президента.

“Дивіться, у нас є три гілки влади, згідно з нашою Конституцією, – законодавча, виконавча і судова. Щоб ви розуміли, у нас постійно купа позовів у судах. Ось недавно один офіцер відсудив свої питання у командувача Сил спеціальних операцій. Нічого. Виконали. Ми виконуємо рішення судів, ми всі законослухняні. Але тут комусь треба було це роздути і донести до президента. Президент рішення приймає моментально – там проблем немає”, – сказав Хомчак.

Він підкреслив, що завжди під час зустрічі з Тараном вони тиснуть один одному руки.

“У нас немає питань ніяких, щоб ми щоки надували чи ще щось. Ми посадові особи”, – зазначив головнокомандувач ЗСУ.

Нагадаємо, наприкінці січня у ЗМІ з’явилася інформація про конфлікт між міністром оборони з одного боку та головнокомандувачем і командувачем Повітряних сил ЗСУ з іншого. Журналісти з’ясували, що Таран виніс суворі догани генералам ЗСУ у зв’язку з перевезенням спеціального вантажу в Руанду з Болгарії, генерали звернулися в суд.
Керівництво Міністерства оборони наполягало, що давати згоду на приватні перевезення за допомогою військових літаків має особисто міністр, а в Генштабі та Повітряних силах стверджували, що такі перельоти дають змогу тренувати пілотів і жодні погодження не потрібні.

Читайте також:
“Битва” між МОУ і Збройними силами: командування ЗС подало п’ять позовів проти Тарана, – Бутусов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна