Російський вертолітник на кордоні не помилився, маємо готуватися, – Безсмертний

 

Російський вертоліт Мі-8, який порушив повітряний простір України в Сумській області 16  березня не міг помилитися.
Тому Україна має бути готовою й до наступних провокацій РФ на кордонах.

Про це заявив дипломат, експредставник України у ТКГ Роман Безсмертний в ефірі телеканалу “Еспресо” в середу, 24 березня.

Зі слів Безсмертного, в контексті гібридного протистояння між Україною та Росією й холодної війни між РФ та США, Україна буде “піддаватися провокаціям подібним, як і з вертольотом.” Йдеться, на його думку, і про питання перетину кордону, і “стосовно суден у нейтральній частині моря, і щодо використання певної інфраструктури за межами території держави”.

Безсмертний також пригадав 2014 рік, коли росіяни евакуювали експрезидента Януковича.

“Пам’ятаєте цей випадок? Очевидно, ці речі будуть повторюватися і, очевидно, військове командування має давати абсолютно чіткі вказівки і регламенти, як мають діяти сили ППО у цій ситуації”, – сказав Безсмертний в ефірі.

“Для мене дивним було те, що цей випадок з вертольотом було зафіксовано. Але, ви бачили чи ви чули, що у цьому випадку була в повітря піднята авіація? Ні. Навіть інформаційно про це не повідомили, а, між іншим, перше, що передбачає регламент, – підйом авіації, супровід чи, бодай, чергування на лінії державного кордону по відношенню до таких одиниць. Це свідчення того, що Генеральному штабу, відповідним підрозділам, штабам родів військ треба ретельно відпрацьовувати цю реакцію на порушення державного кордону на суходолі, на воді, в повітрі тощо. Очевидно, є певні прогалини, очевидно, є ще надія на те, що там сидить не вбивця. І тут треба навіть перестерігатися того, що може бути не просто провокація, може бути пряма дія на ураження”, – висловився Безсмертний.

Співрозмовник журналіста вважає, що російський вертоліт Мі-8 на українському кордоні “не є помилкою”.

“Іноді чую, що там льотчик помилився і так далі. Не помиляються ці льотчики, не помиляються. Вони дуже добре розуміють, що вони роблять. До цього треба готуватися на всіх абсолютно напрямках: на суходолі, на морі і в повітрі, боюся, що й під землею. Знаючи, як діє російська воєнщина, використовуючи всі абсолютно доступні техніко-тактичні можливості, вони будуть весь час паскудити, вони весь час будуть намагатися нас промацати, відчути, де наша слабина”, – резюмував Безсмертний.

Нагадаємо, 16 березня журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що в повітряний простір України на території Сумської області залетів російський гелікоптер Мі-8.
Інцидент стався близько 14:05 в районі зони відповідальності Сумського Прикордонного загону ДПС України поблизу Краснопілля.
Того ж дня Державна прикордонна служба України направила лист наприкордонне управління ПС ФСБ РФ по Білгородській та Воронезькій ділянках про порушення режиму державного кордону України російським вертольотом і “вимогою повідомити приналежність літального апарату та обставини, що призвели до порушення”.

У Командуванні Повітряних сил ЗСУ теж підтвердили на кордоні наявність російського гвинтокрила й додали, що “зафіксувати таку незначну відстань (факт порушення), як півсотні метрів, “не є можливим”.

Читайте також:
Російський Мі-8 в небі над Сумщиною: ДПСУ вимагає від РФ пояснень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна