Українська делегація в ТКГ оприлюднила статистику “ефективності” режиму припинення вогню

 

Завдяки “всеосяжному перемир’ю”, оголошеному Тристоронньою контактною групою 27 липня 2020 року, кількість обстрілів з боку ворога за період до березня 2021-го скоротилася в 2,8 раза порівняно з тим самим проміжком 2019-2020 року.

Про це йдеться в дописі на ФБ-сторінці Української делегації в ТКГ у суботу, 20 березня.

“Досягнуті 22.07.20 домовленості щодо всеосяжного припинення вогню забезпечили протягом шести місяців фундаментальне зниження напруженості на лінії фронту і розглядалися Україною як передумова для досягнення безстрокового і стабільного перемир’я…
Загалом із 27.07.2020 по 10.03.2021 кількість порушень режиму припинення вогню (у пресрелізі вживається абревіатура “РПВ” – “Н”), за даними ОКП ОС, склала 890 випадків. Для порівняння, за аналогічний період 2019-2020 року кількість порушень склала 2498 випадків, що у 2,8 разів вище показників поточного року”, – зазначено в повідомленні.

“До 27 липня 2020 року УС СЦКК фіксувалось до 50 випадків грубих порушень на тиждень. Це випадки застосування забороненого Мінськими домовленостями озброєння та снайперського вогню. Після введення в дію режиму всеосяжного безстрокового перемир’я кількість грубих порушень режиму припинення вогню зменшилась майже у 10 разів”, – ідеться в дописі.

“Це – безпрецедентний успіх, в який мало хто вірив на його початку.
Дотримання режиму припинення вогню дозволило зберегти десятки життів наших військовослужбовців і мирних жителів та показало, що синхронізація політичної волі всіх сторін переговорного процесу – запорука його успішного просування”, – зазначили в українській делегації в ТКГ.

Водночас учасники УД ТКГ визнали, що “починаючи з кінця жовтня минулого року відзначається тенденція до збільшення кількості порушень режиму припинення вогню і зростання [числа] людських жертв”.

Зазначається, що станом на 15.03.21 зафіксовано 953 порушення режиму припинення вогню, з них із використанням зброї, забороненої Мінськими угодами, – 106.

Бойові втрати з української сторони за цей період досягли показників: 18 загиблих і 73 поранених.

Тільки за період 01-15.03.21 СММ ОБСЄ зафіксувала 363 випадки порушення режиму припинення вогню з боку НЗФ і 62 – з боку ЗСУ (вогонь у відповідь), сказано в повідомленні.

Для порівняння: втрати до 27 липня 2020 року складали 15 осіб на тиждень.

“Після введення в дію «Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню» вони зменшились у 7 разів і до кінця 2020 року не перевищували 2 випадків на тиждень.
З початку 2021 року внаслідок відчутного загострення ситуація дещо змінилася, і показники втрат демонструють тенденцію до зростання. Так, за даними УС СЦКК, середньодобова кількість бойових втрат ЗС України складає 6 осіб на тиждень”, – пише речник УД ТКГ.

Зазначається, що такі тенденції стали ключовими для розгляду в ході засідання на рівні політичних радників лідерів країн “нормандської четвірки” 18 березня.

“Всі учасники засідання вважають критично важливим повернутися до беззастережного дотримання і виконання домовленостей, досягнутих в минулому році, і, головне, – посилити ефективний контроль за їх виконанням.
Просування з будь-яких інших питань: політичних, гуманітарних, економічних, подальше узгодження кроків сторін не має сенсу в разі, якщо не виконана головна, базова умова – досягнуто повне і всеосяжне припинення вогню. Спроби говорити про політичне врегулювання без того, щоб було досягнуто військове, заздалегідь безперспективні”, – сказано в повідомленні УД ТКГ.

З огляду на це Україна очікує, що Місія ОБСЄ посилить моніторинг та здійснення фіксації можливих порушень режиму припинення вогню.

“Очікуємо відповідних зусиль і від російської сторони”, – сказано в пресрелізі.

– Досягнуті 22.07.20 домовленості щодо всеосяжного припинення вогню забезпечили протягом шести місяців фундаментальне…

Опубліковано Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі. Субота, 20 березня 2021 р.

Читайте також:
Від ворожого обстрілу під Горлівкою загинув український військовий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна