Суд наклав арешт на майно та 100% акцій АТ “Мотор Січ”

 

Суд наклав арешт на цілісний майновий комплекс та 100% акцій АТ “Мотор Січ”.

Таке рішення ухвалив Шевченківський райсуд Києва за матеріалами Служби безпеки України, повідомляє пресцентр СБУ.

“За результатами судового розгляду майно передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) з обов’язковим визначенням управлінської компанії, що має державну форму власності”, – зазначається в повідомленні.

Як нагадують у Службі безпеки, наразі Головне слідче управління СБУ здійснює досудові розслідування щодо “Мотор Січі” за двома напрямами.

Перший – за ознаками злочинів, передбачених статтями 14, 15, 111 та 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ).

Другий – за ознаками злочинів, передбачених статтями 209, 212, 233 та 364 Кримінального кодексу України. В ньому досліджуються порушення законодавства під час первинної приватизації і подальшої незаконної концентрації акцій.

“Мова йде не лише про долю одного підприємства, а про те, наскільки держава здатна захистити власні інтереси. Адже збереження української «Мотор Січі» – питання національної безпеки”, – зазначив голова СБУ Іван Баканов.

Як наголосили в СБУ, АТ “Мотор Січ” “продовжить свою роботу згідно з вимогами чинного законодавства, зі збереженням робочих місць та виконанням зобов’язань у рамках виробничих замовлень”.

Як писала “Новинарня“, 11 березня Рада національної безпеки й оборони ухвалила рішення, згідно з яким підприємство “Мотор Січ” буде повернено у власність держави в законний спосіб.

У січні 2021 року Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ “Мотор Січ”. Сполучені Штати  попередили експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

Україна запровадила обмежувальні заходи на три роки до громадянина Китаю Ван Цзіна та трьох розташованих у Китаї компаній. Під санкції потрапила також компанія з Британських Віргінських островів.

8 січня Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів.

Міністерство закордонних справ України отримало ноту від уряду Китаю через введення РНБО санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”.

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”.

Нацкомісія з цінних паперів відкрила справу проти депозитарної установи СП ТОВ “ДРАГОН КАПІТАЛ” за порушення вимог щодо провадження депозитарної діяльності в частині інформаційного та організаційного забезпечення проведення загальних зборів ПАТ “Мотор Січ”, у Dragon Capital відкинули звинувачення.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку не зафіксувала жодних ознак законної діяльності щодо скликання та наміру проведення загальних зборів акціонерного товариства “Мотор Січ”.

31 січня у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Купівля китайськими інвесторами контрольного пакету акцій АТ “Мотор Січ” викликала занепокоєння в США через нарощування військової потужності Пекіну.

Наразі інвестори подали в міжнародний арбітраж з вимогою стягнути з України 3,5 млрд доларів, оскільки прокуратура наклала додатковий арешт на акції “Мотор Січ”після того, як китайські бізнесмени разом із DCH Олександра Ярославського оголосили про спільну заявку в АМКУ про купівлю акцій, та поскаржився на тиск.

Після рішення РНБО про повернення підприємства у державну власність китайський інвестор “Мотор Січі” назвав неприпустимими заяви української влади про можливу націоналізацію  та пригрозив новими позовами.

Читайте також:
Україна ввела санкції проти трьох китайських компаній, одна з яких – інвестор “Мотор Січі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна