Після коронавірусу померла учасниця Кенгірського повстання Ольга Бондаренко

 

На 95-му році життя померла Ольга Бондаренко – політв’язень радянських часів, учасниця Кенгірського повстання проти жорстоких умов тримання, яке відбулося в таборі системи ГУЛАГу в Казахстані у 1954 році.

Про в фейсбуці повідомила її дочка, письменниця, депутатка Верховної Ради кількох скликань, ексголова Луганської обласної організації Народного руху України Олена Бондаренко.

“Щойно, 19 березня 2021 року, о 10:00, моя Матуся, Ольга Бондаренко, померла в реанімації. Дякую всім, хто молилися, робив усе, щоб допомогти, підтримував і розраджував”, ­- написала вона.

Відомо, що Ольга Бондаренко хворіла на коронавірус.

“13-літня бранка ГУЛАГу, учасниця Кенгірського повстання, моя мама ніколи не просила нічого, не привертала до себе нічию увагу, тяжко працювала ціле життя і вірила, що буде Україна”, – так минулого тижня написала Бондаренко, яка сама бореться із COVID-19.

12 березня внаслідок ускладнень від COVID-19 помер чоловік Олени Дмитро Басілія.

Кенгірське повстання – страйк та опір в’язнів Степлагу в табірному відділенні Кенгір під Джезказганом (Казахстан). Активна фаза повстання тривала з 16 травня до 26 червня 1954 року, в ньому брало участь до вісім тисяч в’язнів – переважно засуджених за політичними статтями українців, а також литовців, росіян, євреїв.
Наприкінці червня до табору увійшли війська, жертвами розправи стали до 800 людей.

Читайте також:
“Тріумф людини”. У Києві відкрили виставку про українців, які вижили в радянських концтаборах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна