Убивство в п’ятницю, 13-го: під підозрою – знову волонтери

 

автор: Олена Максименко
фото авторки та з ФБ-сторінки Лесі Рой

9 березня Шевченківський райсуд міста Києва оголосив повну версію ухвали щодо продовження тримання під вартою Сергія Бутка. Рішення винесла суддя Олена Чайка. Сергія залишили у СІЗО без права застави до 16 квітня.

Кримінальне провадження, в якому волонтера і музиканта Бутка підозрюють в убивстві, хоча й не набуло такого широкого розголосу в медіа, як “справа Шеремета” чи “справа Стерненка”, вибудовується за схожою схемою. Наразі триває досудове розслідування. Спробуймо трохи розібратися.

Поганий день із наступним арештом

13 листопада 2020 року в Голосіївському лісі знайшли тіло жінки, вбитої пострілом у голову. Це була 31-річна Раїса Валуйська. Приблизно в той самий час у лікарні від отруєння метанолом померла її єдина близька родичка, сестра Галина Валуйська.

Сергій Бутко із друзями гуляв у Голосіївському лісі того ж дня. Убита Раїса мешкала по сусідству.

Сергій заробляв тим, що робив на замовлення ремонти квартир. В одній із таких квартир на той момент він і жив разом із Лесею Рой – поеткою, музиканткою, волонтеркою. Леся є лідеркою гурту “Телері”, працює вчителькою музики в музичній школі. Разом із Сергієм вони чимало їздили по фронту та прифронтових містах із концертами для бійців і цивільних.

Уранці 16 листопада до пари прийшла поліція. “Сергія на порозі взяли в кайданки і тримали в них кілька годин, не даючи одягнутись, – згадує той день Леся. – При відчинених навстіж дверях, було дуже холодно, не працювало опалення, мені заборонили погріти руки біля плити, не пускали в туалет”.

Леся Рой на суді. Фото: Олена Максименко, Новинарня

За її словами, ордера на обшук у поліції не було. А шукали зброю та одяг зі слідами крові.

Забрали планшет. Корпус від гранати Сергій здав на вимогу поліції до початку обшуку (чоловік каже, що знайшов його в парку).

Бутка кілька годин протиримали в кайданках у Голосіївському відділку поліції. 19 листопада суд обрав йому запобіжний захід – відправив до СІЗО.

Невдовзі, попри таємницю слідства, у мережу потрапило відео з нібито “зізнанням” Бутка у вбивстві.

“Нещасний випадок, – говорить він. – З безглуздості і особистої неприязні я випадково смертельно поранив людину. Приїхав туди з нею. Пістолет заховав. Він належав їй. Де її телефон – не знаю. Після цього поїхав додому, піймав машину”.

Однак того ж дня адвокатка Сергія Леся Кляровська викликала до підзахисного “екстрену допомогу”, і медики зафіксували сліди тортур.

“Він неодноразово підтверджував, що покази були дані під тиском“, – зауважила Кляровська під час судового засідання 4 березня, де йшлося про зміну або ж продовження запобіжного заходу.

На засідання Шевченківського суду 11 січня Бутко приходив без взуття. Ноги обмотані тканиною і заклеєні скотчем. Захист говорив про глибокі опіки стоп. Офіційна версія – підозрюваний вилив собі на ноги чайник окропу. Тоді ж суд ухвалив рішення про медичний огляд і допомогу Сергієві, однак станом на сьогодні цього не зроблено. Все, що вдається – це передавати ліки через Лесю Рой.

4 березня суд повторно ухвалював рішення про фахову медичну допомогу.

Рецепти отрут між рядками віршів

Спершу слідство щодо Сергія розглядало смерть лише першої із сестер, Раїси. Однак згодом отруєння Галини також долучили до справи.

Леся Рой проходить у справі як свідок. У неї було вже два обшуки вдома та один – у гаражі, який вона купила минулого літа, щоб проводити музичні репетиції. Під час обшуку вдома заборонили телефонувати адвокатові, відібрали телефон, а також зошит із текстами віршів, який співачка вела з 17 років. Пояснили – шукатимуть там рецепти отрути. Із цих же ж мотивів відібрали пудру для обличчя.

Леся Рой із Сергієм Бутком на суді

Про обшук у гаражі попередили заздалегідь – під’їхали адвокатка й група підтримки. Поліцейські вилучили кілька автозапчастин, що належали колишньому власникові гаража – припустили, що з них можна виготовити зброю. Пізніше телефон у слідства “відвоювала” адвокатка Олена Розвадовська. Вона переконана, що в такий спосіб, через Лесю, начебто слідство чинить моральний тиск на Сергія.

Рой уже викликали на допит та обіцяли невдовзі викликати ще.

Через обшуки, що відбуваються в “кращих традиціях”, із погромами й побиттям посуду, господар вигнав музикантку з орендованого помешкання.

Крім оплати роботи адвокатів, Сергія і свого, Рой також утримує сина-студента й маму з інвалідністю.

Квартира, де жили Рой і Бутко, після обшуку. Фото з ФБ

Мати Сергія Бутка, хвора на діабет, приїздила до Києва з Кропивницького в надії на побачення з сином. Однак слідство відмовило, а жінка внаслідок поїздки злягла у лікарню з “ковідом”. Ані мати, ані Леся за чотири місяці не отримали жодного дозволу на побачення з арештантом у СІЗО.

Кляте квартирне питання

Сторона обвинувачення називає мотивом убивства прагнення Сергія Бутка заволодіти квартирою Раїси Валуйської. Хоча ані родичем, ані навіть другом убитій Раїсі Бутко не доводився.

Прокурор Володимир Чередниченко та слідчий Дмитро Федорко у якості аргументів провини наводять власне зізнання Бутка та свідчення двох свідків – Володимира Вінника та Максима Сердюка.

На жодне з чотирьох засідань апеляційного суду прокурор Чередниченко не з’явився. Апеляція за його відсутності не відбулася. Усі чотири рази Леся мала оплачувати марний приїзд адвокатів.

4 березня сторона обвинувачення подала клопотання про продовження запобіжного заходу, тим часом як захист клопотав про його заміну на домашній арешт.

На запитання “Новинарні” про причини неявки в апеляцію прокурор Чередниченко відмовив: “Усі питання – тільки в залі засідань!” – при цьому вибігаючи з цієї самої зали.

Убивства сестер Валуйських, за висновком сторони обвинувачення, “тягнуть” у сумі на довічне позбавлення волі. На черзі – балістична та психологічна експертиза.

Сергій Бутко

“Перевіряється причетність до інших кримінальних правопорушень”, – заявив також слідчий Федорко під час засідання.

Крім того, слідство заявляє про погрози фізичної розправи від Бутка свідкові Віннику – одразу після скоєння злочину.

Тим часом адвокат Сергія Дмитро Моргун запевняє суд, що Бутка підозрюють необґрунтовано, і на сьогодні це підтверджується.

“Незрозуміло, чому не може бути застави, при тому, що немає жодного доказового аргументу, документа, речі, яка прямо вказувала би на [причетність] Сергія [до вбивства]. У клопотанні немає жодного аргументу, посилу, що наш підзахисний не виконував своїх процесуальних обов’язків. Він виконував їх аж надто завзято, на сьогодні отримана ухвала Голосіївського суду про те, що при затриманні Бутко був побитий. Суд зобов’язав порушити кримінальне провадження щодо осіб, які чинили фізичне насильство”, – каже адвокат.

“Підставою для запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри. Ми зазначали ще на попередньому засіданні, що саме обґрунтованої підозри не існує. Сьогодні не прозвучало жодних нових відомостей, – сказав Моргун. – Слідство не знайшло нічого кращого, окрім як “відкрити другий епізод”, який іще менш обґрунтований, аніж інші”.

Захист переконаний, що зміна запобіжного заходу на домашній арешт забезпечить більш швидке розслідування, а також дасть можливість підзахисному підлікуватися.

При цьому адвокат не заперечує, що підозрюваний був знайомий із померлою Галиною.

“…Вони разом випивали горілку – Бутко живий, на жаль, Галина померла – таке буває. Як було зазначено в експертизі, 4,7 проміле – смертельна доза навіть для здорового чоловіка, не те що для жінки. Тому в даному випадку треба детальніше ставитися до речових доказів”, – говорить Моргун.

Захисник пояснює: клопотання сторони обвинувачення не містить інформації про причетність Бутка до вчинення вбивств, обставини перебування біля місця злочину підтверджуються виключно словами Вінника.

“Дуже дивно, що прокурор зазначає, який Вінник молодець і як він викриває перший злочин, другий. Однак він на сьогодні перебуває на волі, а Бутко – за ґратами, – констатує адвокат. – Ніхто чомусь не ставить під сумнів те, що Вінник, для прикриття своєї (теоретично) злочинної діяльності міг би чинити обмову іншої особи”.

Поліція на місці вбивства

Дмитро Моргун зазначає: за пів року слідства не виконувалося жодних слідчих дій. Не проведені процесуальні дії для встановлення механізму правопорушення, а також його кваліфікації – по жодному з епізодів. Повторюється фізичний вплив на підозрюваного, він не може отримати будь-які процесуальні документи, не має зв’язку, щоб адвокат приходив у СІЗО і фіксував те, що з ним відбувається в СІЗО. Водночас слідство почало вивозити на експертизи, через це збільшилося навантаження на попечені ноги – рани лопаються, на ногах з’являються струпи.

“На підзахисного можуть впливати не тільки фізично, а й морально, – говорить Моргун. – Складається враження, що слідство не зацікавлене в знаходженні справжнього вбивці, а вважає за більш доцільне звинуватити особу, яка вже є [під вартою] і знаходиться під впливом. В інтернеті є ролики, інформація з матеріалів справи, яка повинна бути таємною. Вона подається упереджено”.

Свідки з обох боків і поручителі

Адвокатка Сергія Леся Кляровська заперечує основні докази у справі – покази свідків і “зізнання” самого Бутка.

Свідок Максим Сердюк, що свідчить проти Бутка, на сьогодні є основним спадкоємцем злощасної квартири. Він був чоловіком однієї з сестер.

“Слідство не надало доказів щодо намагання визнати шлюб фіктивним, який був укладений з однією з потерпілих, – говорить Кляровська. – Слідство не надало доказів стосовно того, що Сердюк не спадкується. Виходить так, що Сердюк як основний спадкоємець на сьогодні отримав право на успадкування квартири – тобто є прямий корисливий мотив, а під вартою знаходиться наш підзахисний! І паралель із цим не проводиться”.

Ще один свідок – Максим Солтис, музикант-клавішник, друг Сергія. Саме з ним, та ще з однією подругою, вони гуляли в Голосіївському лісі у п’ятницю, 13-го. До Солтиса також приходили з обшуком.

Максим пояснює – про прогулянку домовлялися за два дні, у публічному просторі, у фейсбуці, запрошували приєднуватися усіх охочих. На його думку, попередня інформація про час і місце прогулянки дала нагоду “підставити” Бутка. З ними ж, зі слів Максима, мав іти і Володимир Вінник – той, що тепер свідчить проти Сергія.

“Сергію Вінник, мабуть, друг, причому такий… який на нього все це валить, – каже Солтис. – Я його не бачив. Вінника він описував – мовляв, розумний, багато чого знає, такий в окулярах… Я бачив схожу людину там, у відділенні, 16-го числа, в коридорі. Припускаю, то був він, його теж викликали, допитували”.

Солтис згадує: того дня вони посиділи на галявині десь півтори години. Весь цей час Бутко був із ними. На виході з лісу побачили поліцейське авто. Дорогою назустріч їхало ще одне – друзі припустили, що щось трапилося.

“У понеділок ввечері, о 20:30, до мене дзвонять у двері, – розповідає Солтис. – Ми саме кіно дивилися… Озброєні автоматами люди в масках, кажуть “лежати” – ну я лежу…”

У Максима слідчі теж шукали зброю – зайшла озброєна група захоплення, осіб 15, із пойнятими. Зачитали підозру в умисному вбивстві, сказали про Голосіївський ліс. У результаті обшуку вилучили телефон, щоб визначити місце перебування на момент убивства Раїси Валуйської.

“Адреса, де було знайдено вбиту: Ягідна, 60/3. Я подивився по карті – це в протилежний бік від того напрямку, куди ми звернули, – пояснює Солтис. – Я розумію, що її не просто в домі знайшли, а поруч. Але це пів години пішої ходи! Ми гуляли, коли знайшли труп, а час, коли її було вбито, ми не знаємо. Мене привезли на допит після обшуку у відділ Голосіївської поліції, я бачив Сергія в коридорі… Я чув, що його збираються вести на слідчий експеримент. А це було десь близько 12-ї ночі. А на слідчий експеримент, як мені пояснили, везуть за двох умов: перше – людина зізналася, а з нього уже вибили це свідчення. А друга – везуть саме в той час доби, коли було скоєно злочин. Тобто, якщо його повезли вночі, значить, вбивство було скоєне вночі. А ми були там вдень”.

Анна, яка була з ними в той день, також проходить у справі як свідок.

Максим Солтис вважає, що його товариша Бутка “підставили”.

“Я першому слідчому, якого було відсторонено, сказав, коли допит уже закінчився: “Скажіть, будь ласка, чому ми тут? Ми не в той час, не в те місце потрапили?” Він каже: “Так, дійсно. Ви не в той час не в те місце потрапили”. Це єдине чесне, що я почув під час слідства. Все решта – брехня. Він потім зник. Він нічого не робив, мабуть, тому, що розумів, що справа висмоктана з пальця”, – переказує Солтис.

На суд 4 березня приходило шестеро поручителів за Бутка. Серед них – Орест Криса, артист Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, звукорежисер Володимир Карпенко, колишній народний депутат Юрій Сиротюк. Усі вони говорять про Сергія як про людину ерудовану, відкриту, товариську, завжди готову прийти на допомогу.

Сергій Бутко (в центрі) під час однієї з поїздок на Донбас

“Сергій – творча, дуже відкрита людина, такий “рубаха-парєнь”. Готовий піти назустріч будь-кому, – говорить Макисм Солтис, що також виступає поручителем. – Він не бачить, що світ не такий райдужний, як здається. Що є такі “друзі”, з якими й ворогів не треба. І я думаю, що вбивць треба шукати в колі тих “друзів”, які його “підставляють”.

Солтис зазначає, що справа дуже заплутана і складна.

І ця справа справа супроводжується низкою кричущих порушень у “кращих традиціях” жанру українського правосуддя – тортури, порушення таємниці слідства, арешт майна без відповідної ухвали, відсутність медичної допомоги, заборона побачень із рідними, неявки прокурора тощо. А також атакою в медіа – так, приміром, сайт “Обозреватель” видав низку матеріалів, де висвітлює виключно сторону обвинувачення, ігноруючи позицію захисту.

Новинарня” ж сподівається на об’єктивний вердикт у цьому провадженні.

Читайте також:
Суд у справі Шеремета-Антоненка: засідання відклали,
активісти блокували вивезення в СІЗО. ФОТО, ВІДЕО СУТИЧКИ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.