США в новій стратегії з нацбезпеки заявили про підривну роль РФ і Китаю у світі

 

Нова американська адміністрація представила проміжну стратегію з національної безпеки.

Як передає “Новинарня” в четвер, 4 березня, документ опублікований на сайті Білого дому.

У ньому йдеться, що Росія досі грає підривну роль на світовій арені, разом із Китаєм перешкоджаючи захисту інтересів США.

Ці країни “доклали значних зусиль, щоби перевірити сильні сторони США і перешкодити нам захищати наші інтереси і інтереси союзників по всьому світу”.

Штати зіткнулися з “світом зростаючого націоналізму, відступаючої демократії, зростаючого суперництва з Китаєм, Росією й іншими авторитарними державами”, а також науково-технічної революції, яка змінює кожен аспект життя, підкреслюється в тексті стратегії.

“Ми зробимо кроки, щоби скоротити роль ядерних озброєнь в нашій стратегії національної безпеки, одночасно гарантуючи, що наш потенціал стратегічного стримування залишається безпечним, надійним і ефективним і що наші зобов’язання по розширеному стримування перед союзниками залишаються міцними і яким Ви довіряєте. І ми будемо вести значимий діалог з Росією і Китаєм щодо нового розвитку подій в сфері військових технологій, що впливають на стратегічну стабільність”, – наголошується в документі.

Зазначається, що США не влаштовуватимуть “дорогі гонки озброєнь”, а планують активно просувати ідеї контролю над озброєннями і домагатися укладення з іноземними партнерами нових угод у цій сфері.

Сполучені Штати мають намір підтримувати боєготовність своїх Збройних сил “перед обличчям викликів”, пов’язаних з Росією і Китаєм.

“Сполучені Штати ніколи не стануть коливатися, вирішуючи, чи варто застосувати силу, якщо це необхідно для захисту наших життєво важливих національних інтересів”, — підкреслюється в документі.

США не повинні і не будуть брати участь у “вічних війнах”, які коштували “тисяч життів і трильйони доларів”, відзначають автори документа. Зокрема, в Білому домі будуть працювати над завершенням війни в Афганістані.

При цьому присутність США в Європі і Індо-Тихоокеанському регіоні буде більш серйозним, адже Вашингтон має намір “стримувати супротивників і захищати свої інтереси, працюючи з партнерами”.

Цей документ поширений від імені президента Джозефа Байдена і призначений для державних структур, які відповідають за забезпечення національної безпеки.

Читайте також:
Байден на рік продовжив санкції проти Росії

У РФ визнали, що не можуть симетрично відповісти на нові санкції США та ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна