США ніщо не заважає визнати Україну головним союзником поза НАТО, – Тейлор

 

Вашингтон не може самостійно затверджувати рішення щодо інтеграції України в НАТО, але йому ніщо не заважає надати нашій державі статус головного союзника США поза Альянсом.

Про це заявив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор, передає “Укрінформ”  у четвер, 4 березня.

“Минулого тижня я розмовляв із командою (в уряді США, – “Н”), яка зосереджена на українському напрямі. І кілька людей згадали про План дій щодо членства, який забезпечив би Україні приєднання до НАТО”, – зазначив Тейлор.

Він зауважив, що в цьому питанні є складнощі, оскільки “сьогодні є члени Альянсу, яких ще слід переконати, що українці готові до ПДЧ”.

Проте, впевнений дипломат, цей момент рано чи пізно настане, і Україна приєднається до НАТО, як було обіцяно під час Бухарестського саміту Альянсу 2008 року.

“Водночас Сполучені Штати можуть продемонструвати тверду підтримку й міцні відносини з Україною, надавши їй статус головного союзника США поза НАТО”, – наголосив експосол.

За словами Тейлора, це не потребує схвалення будь-якого іншого члена НАТО та “повною мірою перебуває в компетенції уряду США”.

Як відомо, американський уряд надає статус головного союзника поза НАТО країнам, які мають стратегічні відносини зі збройними силами США, однак не є членами Північноатлантичного альянсу. Цей статус, який зараз мають 18 держав (у тому числі Австралія, Бразилія, Ізраїль, Південна Корея, Японія), не передбачає колективної оборони, але дає цілу низку військових та фінансових переваг.

Читайте також:
Столтенберг відповів Зеленському, чому Україна досі не в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна