Верховна Рада завтра голосуватиме за призов резервістів без мобілізації: аналіз Юрсотні

 

Верховна Рада може запровадити призов резервістів без мобілізації.

Голосування за законопроєкт 3553 від 28.05.2о20 відбудеться у четвер, 4 березня. Документ до другого прочитання проаналізувала “Юридична сотня”.

Так, правники цієї оргаонізації вважають, що прийняття законопроєкту 3553 “не сприятиме системному розв’язанню проблем в армії”.

Отже, для резервістів у проєкті передбачено:

  • новий вид військової служби – за призовом осіб з числа резервістів (незалежно від черги оперативного резерву) без оголошення мобілізації або воєнного стану. У редакції проєкту до першого читання новий призов мав стосуватися лише резервістів І черги. Строк служби за призовом буде встановлюватися винятково рішенням Президента України (до першого читання проєкт передбачав максимальний строк служби 6 місяців).
  • особи, які відслужать за призовом резервістів не менше року в подальшому призову не підлягатимуть (за відсутності добровільної згоди на призов). Інші підстави для звільнення від призову (стан здоров`я, наявність дітей на утриманні, закінчення строку перебування в резерві раніше за момент закінчення служби за призовом тощо) залишилися незмінними. Але встановлений запобіжник не виключає можливості неодноразового призову резервістів з огляду на відсутність у законі визначених строків служби за призовом резервістів.
  • на навчальні або перевірочні збори протягом року після звільнення не призиватимуться ті, хто проходив службу за призовом резервістів.

Зміни щодо гарантій соціального захисту:

  • проєкт пропонує звуження кредитних пільг (щодо звільнення від сплати відсотків та штрафних санкцій).

Відповідно до проєкту, такою пільгою зможуть користуватися військовослужбовці, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовці, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів під час дії особливого періоду. Відповідно до чинної норми ЗУ “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” ця пільга поширюється на всіх військовослужбовців (до кінця особливого періоду) незалежно від участі в АТО/ООС.

“Отже, проєкт, як і раніше, не передбачає чітких підстав для проведення такого призову, окрім існування особливого періоду, що суперечить інтересам ветеранів та сповільнює можливість повернення до мирного життя”, – підкреслили в “Юрсотні”.

У проєкті збереглась і низка недоліків, про які було зазначено раніше: корупційний ризик у випадку призначення на військові посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків без проведення спеціальної антикорупційної перевірки, можливість передачі персональних даних третім особам для ведення реєстру резервістів та військовозобов’язаних, а також посилення відповідальності за недотримання вимог мобілізаційного законодавства.

Читайте також:
Рада береться за законопроєкт про зброю: аналіз Юрсотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна