Президент визначив терміни призову на “строчку” і ДМБ-2021

 

Президент Володимир Зеленський видав щорічний указ про терміни проведення чергових призовів на строкову військову службу.

Як зазначено в указі президента України №71/2021, такими термінами визначено квітень-червень та жовтень-грудень 2021 року. У ці ж періоди передбачено і ДМБ-2021.

В указі зазначено:

“1. Звільнити в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань:

  • 1) військовослужбовців строкової служби, які мають ступінь вищої освіти магістра та вислужили встановлені строки строкової військової служби:
  • у червні – липні 2021 року;
  • у жовтні – грудні 2021 року;
  • 2) інших військовослужбовців строкової служби, які вислужили встановлені строки строкової військової служби:
  • у квітні – червні 2021 року;
  • у грудні 2021 року – січні 2022 року.

2. Визначити на 2021 рік такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу:

  • 1) квітень – червень;
  • 2) жовтень – грудень.

3. Призвати на строкову військову службу громадян України чоловічої статі, які відповідають вимогам частини першої статті 15 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”:

  • 1) у квітні – червні 2021 року;
  • 2) у жовтні – грудні 2021 року”.

У січні 2022 року будуть звільнені військові, яких було призвано в липні 2020 року (у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19).

Кабінету Міністрів, відповідно до указу президента, належить визначити чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу, та обсяги видатків для проведення чергових призовів у 2021 році.

Також уряду, обласним, Київській міській державним адміністраціям указано забезпечити виконання заходів, пов’язаних із підготовкою та проведенням у 2021 році чергових призовів громадян України на строкову військову службу.

Призовні комісії розпочнуть роботу 1 квітня та 1 жовтня 2021 року відповідно.

Як ідеться в повідомленні пресслужби президента, проведення призову на строкову військову службу до ЗСУ забезпечує співвідношення частки військовослужбовців-строковиків до частки військовослужбовців за контрактом 15:85 (у відсотках). “Таким чином, частка строковиків у загальній чисельності війська з кожним роком продовжуватиме зменшуватись”, – зазначили в ОП.

В ОП нагадали, що строковики не служитимуть в ООС на Донбасі.

Відповідно до вимог законодавства України, не підлягатимуть призову та надається відстрочка для здобуття освіти на весь період навчання громадянам призовного віку, які навчаються:

  • у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання;
  • у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, серед іншого під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;
  • у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, серед іншого під час здобуття наступного ступеня освіти;
  • у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;
  • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.
  • Крім того, відстрочка від призову на строкову військову службу надається громадянам за сімейними обставинами, для продовження професійної діяльності та за станом здоров’я.

Розгляд питання про призов або надання відстрочки (звільнення) від призову відповідно до законодавства покладається на районні (міські) призовні комісії.

Також, згідно з частиною 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, у випадках, не передбачених цим законом, відстрочка від призову може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

Читайте також:
Весняних призовників направлятимуть одразу у військові частини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна