Рішенням РНБО “трубопровід Медведчука” повертають державі, – ЗМІ

 

Рада національної безпеки та оборони України доручила повернути у державну власність нафтопродуктопровід “Самара – Західний напрямок”.
Територією України проходить 1433 км трубопроводу.

Про це на брифінгу в п’ятницю, 19 лютого, сказав секретар РНБО Олексій Данілов, передає “РБК-Україна”.

Він заявив, що наразі нафтопродуктопроводом користуються іноземні компанії, якими володіють громадяни України. При цьому ніякої приватизації не проходило.

Як зазначається в повідомленні пресслужби президента, рішенням РНБО від 2015 року Кабінетові міністрів було доручено вжити необхідних заходів для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводів загальною довжиною 1433 км, що проходять через територію України.

“Однак за понад п’ять років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України”, – йдеться в повідомленні.

Розглянувши це питання, РНБО ухвалила рішення про вжиття невідкладних заходів для повернення державного майна народу України.
Також правоохоронним органам поставлено завдання провести з’ясування обставин, за яких державна власність опинилася у приватних руках, зазначили в пресслужбі.

Про те, що йдеться про трубопровід Медведчука написав також журналіст Юрій Бутусов.

“У Медведчука забирають газопровід, який він отримав у володіння 2014 року, газопровід переходить у власність держави”, – написав він на ФБ.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні, 11 лютого, детективи Національного антикорупційного бюро спільно зі слідчими Служби безпеки України задокументували протиправні дії експерта, замовні висновки якого сприяли незаконному виведенню з державної власності стратегічного об’єкта нафтогазової інфраструктури.
Йшлося, за даними ЗМІ, про експерта, який допоміг оточенню Медведчука “приватизувати” нафтопровід “Самара – Західний напрямок”.

За рахунок неправдивого висновку експертизи, був змінений статус цієї труби. Тобто, було визначено експертизою, що нафтопродуктопровід “Самара – Західний напрямок” не є магістральним трубопроводом, а є лише об’єктом магістрального трубопровідного транспорту.

“Це і дозволило оточенню Медведчука внаслідок рішень судів привласнити його. Активний процес привласнення тривав від 2015 по 2017 роки, хоча почався ще набагато раніше. Цей нафтопродуктопровід насправді повинен належати державі”, – зазначило джерело журналістів.

Читайте також:
РНБО запровадила санкції до Медведчука і Марченко за фінансування тероризму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна