Шості роковини Дебальцівського плацдарму: 55 оабр показала кадри боїв зими 2015-го. ВІДЕО

 

На шості роковини боїв під Дебальцевим на Донеччині військові 55-ї артилерійської бригади ЗСУ “Запорізька Січ”, які брали в них участь, розповіли про події на фронті у лютому 2015-го.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться у відео, оприлюдненому на фейсбук-сторінці 55 оабр.

У боях на Дебальцівському плацдармі бригада втратила двох своїх бійців – командира гармати, молодшого сержанта Євгена Дужика та навідника, солдата Олександра Говоруху.

“Бої за Дебальцеве стали переломними у російсько-українській війні. Наприкінці лютого 2015 року лінія фронту стабілізувалась, російсько-терористичні війська, понісши величезні втрати, припинили подальший наступ на Донбасі. Ми пам’ятаємо друзів, які загинули у боях за Дебальцевський плацдарм. І ми повернемось. Обов’язково повернемось”, – йдеться в повідомленні бригади.

Капітан Андрій Головко розповів, що перша ротація бригади на фронт тривала місяць у 2014 році – із серпня по вересень.

Капітан Андрій Головко. Скріншот із відео

“Тоді не було активних бойових дій в районі Дебальцевого. Ми поїхали, і повернулися на Донеччину на початку січня 2015-го, коли почалися бої. На Водохреща був ворожий обстріл, із реактивної системи залпового вогню БМ-21 “Град”, стріляли здалеку, на щастя, ми пережили цей момент без втрат. Основні задачі для батареї 55-ї бригади були ураження живої сили противника, ворожих вогневих засобів і живої сили. Бувало таке, що посеред ночі доводилося розвертати зброю на 180 градусів і відпрацьовувати”, – сказав капітан Головко.

Як зазначив підполковник Андрій Денисов, 55 оабр тоді “працювала разом зі 128-ю окремою гірсько-штурмовою закарпатською бригадою, допомагали взводним опорним пунктам, які знаходилися безпосередньо поруч із противником”.

Підполковник Андрій Денисов. Скріншот із відео

“Сталося так, що 14 лютого “фарт” не спрацював – від прямого влучання снаряду ворожого “Града” на місці загинув командир гармати, ще один боєць був важко поранений. Він взяв на себе вибухову хвилю, п’ятьох побратимів врятував. Вони зайшли попити чаю, хоча всі жили у бліндажах. Так сталося… Наступного ранку я вишикував хлопців, було важко дібрати слова для подальшого виконання завдань. І тут хтось зі строю сказав, мовляв, командире, це війна, ми все розуміємо, хлопці назавжди залишаться з нами”, – розповів підполковник Денисов.

Полеглі під Дебальцевим у лютому 2015 року бійці 55 оабр Олександр Говоруха (зліва) та Євген Дужик

Внаслідок артилерійського обстрілу з боку російсько-окупаційних військ позицій ЗСУ під Дебальцевим 14 лютого 2015 року на місці загинув командир гармати, молодший сержант Євген Дужик.

Солдат Олександр Говоруха був тоді важко поранений, лікарі дві доби боролися його життя, проте не змогли врятувати – військовий помер у лікарні Бахмута.

Читайте також:
Змагання на найкращу артбатарею ЗСУ виграла 55-та бригада “Запорізька Січ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна