ВРП “відмазує” чортківського суддю, який закрив справу п’яного водія, що розірвав жінку на шматки, – Маселко

Роман Маселко
правозахисник, адвокат Автомайдану, співзасновник Адвокатської дорадчої групи, член правління фундації DeJure, колишній член Громадської ради доброчесності

(FB)

Вища рада правосуддя пробиває тисячне дно.

Нещодавно виявив шокуючий випадок. У вересні минулого року у Тернопільській області п’янючий водій збив пішоходку. За даними журналістів, її тіло розірвало. Частина залишилась на дорозі, інша – була на дереві. Деякі внутрішні органи опинились в авто.

Зареєстровано кримінальну справу, експертиза виявила у крові водія 1,74 проміле алкоголю (майже у 9 разів вище норми).

Але, очевидно, водій знайшов можливість “порішати”. Причому комплексно.

Кримінальну справу тихо закрили у січні 2021-го. Замість цього на водія склали протокол про адмінправопорушення за ст. 130 КУпАП. Його розглядав суддя Чортківського суду Парфенюк, який 28 січня визнає водія винним, але… закриває справу за строками. Все, водій повністю звільнений від будь-якого покарання.

Однак постанова Парфенюка вочевидь незаконна. Насправді строк не закінчився, бо обчислюється з моменту закриття кримінальної справи.

Коли ми виявили це в Автомайдані, то офігіли від такої нахабності й одразу ж подали скаргу у Вищу раду правосуддя.

Сьогодні офігіли ще більше. Зазвичай у ВРП дуже довго розглядають скарги. Наприклад, скаргу на [суддю Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольгу] Ступак розглядали три роки, справу п’яниці [судді Шостого апеляційного адміністративного суду Костянтина] Бабенка – вже більше року. А тут 8 лютого скаргу зареєстрували – і вже через два дні я отримав ухвалу про її повернення без розгляду.

Член ВРП Віктор Матвійчук вирішив, що я не навів даних, які свідчили б про порушення у діях судді. Зокрема я не довів, що протокол складено після закриття кримінальної справи – не вказав номер провадження, кваліфікації, постанови про закриття справи.

Так, не вказав, бо в мене немає такої інформації і не може бути. Але з самої постанови судді це очевидно – дані про смерть пішохода, встановлення стану сп’яніння висновком експерта, зрештою протокол складено слідчим 8 січня 2021 року, тоді як подія сталась у вересні 2020-го.

Для Матвійчука, який є прокурором, це очевидні речі, і в нього є усі можливості з’ясувати усю інформацію, яка його цікавить. Але усвідомлюючи очевидну незаконність рішення, яке, швидше за все, просто куплене, він тупо повернув скаргу. Іншими словами, спробував “відмазати” суддю від покарання.

Ось так у ВРП розуміють свою конституційну функцію – “відмазувати” “торгашів правосуддям”.

Цікаво, якою була ціна питання ? За прайсом чи зі знижкою?

P.S. Ми сьогодні ж подали нову скаргу. Подивимось, хто наступний буде “відмазувати” суддю.

P.P.S. Дуже хочу почути від ВРП, що ця інфо – черговий наклеп на ВРП, яка діє виключно “відповідно до закону”.

Читайте також:
Грошей від МВФ знову не буде, бо МВФ бачить відсутність прогресу в питанні правосуддя, – Жернаков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна