Реформи в Україні гальмує “широко поширена” корупція, – високий представник ЄС

 

У Європейському Союзі вважають, що попри помітний прогрес, процес реформ в Україні досі гальмує “широко поширена” корупція.

Про це йдеться у виступі високого представника ЄС Жозепа Борреля, який від його імені зачитав у Європарламенті 9 лютого виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, пише “Українська правда” з посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

“Я поділяю вашу (доповідача Мікаеля Галера) оцінку про те, що попри помітний прогрес, широко поширена корупція продовжує гальмувати процес реформ в Україні. Її ключові інститути повинні мати сильне і незалежне керівництво й можливість виконувати свою роботу без політичного, економічного або іншого втручання”, – наголошується у доповіді Борреля.

Він підкреслив, що аби зупинити цей процес, “життєво важливо, щоб Національне антикорупційне бюро було повністю незалежним”.

“За минулі роки Бюро показало свою ефективність і принесло відчутні результати. Боротьба з корупцією – ключова умова макрофінансової підтримки ЄС”, – зазначається у виступі.

При цьому високий представник Євросоюзу згадав і про зловмисну роль Росії в проблемах України.

“Від самого початку втручання Росії було направлено на дестабілізацію, поділ і ослаблення України. Так що найкраща відповідь – залишатися єдиним цілим і продовжувати працювати для процвітання і стабільності, які є результатом розумної економічної політики”, – зауважується в доповіді Борреля.

Він також від імені ЄС наполегливо закликав “усі політичні фракції, орієнтовані на реформи, зібратися разом і дати чіткий сигнал про рішучість України зробити шлях реформ незворотнім”.

“Це буде одне з основних послань, які я передам завтра (в середу, 10 лютого – “Н”) прем’єр-міністру України Денису Шмигалю. ЄС допомагає Україні створювати правильні умови для процвітання і миру. Україна має нашу підтримку: політичну, фінансову та технічну”, – додав Боррель.

Крім того, в ЄС висловили переконання, що “останні події в сфері верховенства права та боротьби з корупцією [в Україні] показують: всеосяжна реформа судової системи давно назріла“.

За словами Домбровскіса, у доповіді також сказано про те, що “від контрабанди виграють тільки злочинці й олігархи”.

Як писала “Новинарня“, у вівторок, 9 лютого, урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем розпочала триденний робочий візит до Брюсселя, де, зокрема, братиме участь у засіданні Ради асоціації Україна-ЄС.

Після зустрічі з очільником Європейської ради Шарлем Мішелем Шмигаль висловив очікування, що це засідання забезпечить прогрес у подальшій інтеграції України в Євросоюз.

Читайте також:
“Важко мріяти, як в 90-х, про Європу від Лісабона до Владивостока”, – Боррель у Москві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна