На орбіту Марса вперше вийшов космічний зонд ОАЕ. Зеленський привітав

 

Космічний зонд “Надія” (араб. – Al Amal або англ. – Hope) Об’єднаних Арабських Еміратів в рамках першої міжпланетної арабської місії виходить на орбіту планети Марс.

Космічний зонд досягнув Марса та успішно вийшов на орбіту планети після семи місяців подорожі до неї. Це дозволило почати відправку даних про атмосферу та клімат Марсу, пише агентство Reuters у вівторок, 9 лютого.

Так, ОАЕ стали п’ятою космічною державою, яка досягла Марсу за допомогою першого арабського міжпланетного зонду.
Марсіанська програма є частиною намагань ОАЕ з розвитку свого наукового та технологічного потенціалу.

“Місію завершено”, – йдеться у дописі Шейха Мохаммеда.

Апарат, оснащений трьома камерами, що дозволяють вести спостереження за атмосферою Марса, повинен залишатися на орбіті протягом всього марсіанського року, тривалість якого майже вдвічі довша земного.

Космічний зонд вперше проведе вивчення нижніх шарів атмосфери, де формується марсіанська погода, в тому числі – пилові бурі.

Зонд, зокрема, працюватиме над створенням першої карти погоди всієї планети, а також вивчатиме процеси в атмосфері Марса.

Корабель оснащений трьома камерами, що дозволяють вести спостереження за атмосферою Марса у видимому, інфрачервоному і ультрафіолетовому діапазонах.

На успішний вихід на орбіту зонду “Надія” відреагував президент України Володимир Зеленський. Він побажав партнерам успіхів в дослідженні космосу.

“Вітання еміратським друзям у зв’язку з успішним досягненням зондом “Надія” орбіти Марсу. Бажаю нашим партнерам нових звершень у справі дослідження космосу”, – написав він у твітері.

Планується, що “Надія” обертатиметься навколо планети протягом як мінімум одного марсіанського року або 687 земних днів.

Додамо, що ОАЕ, Китай і США запустили свої апарати на Марс в липні минулого року, скориставшись періодом, коли Земля і Марс перебувають на найближчій відстані одне від одного.

Китайський марсіанський зонд “Тяньвень-1” і марсохід Perseverance 2020, який відправили США, на відміну від “Надії” приземляться на марсіанську поверхню.

Усі три місії працюватимуть окремо.

У минулому тільки США, Індія, Радянський Союз і Європейське космічне агентство успішно досягли Червоної планети.

Читайте також:
Перевезти людей на Марс: Ілон Маск представив космічний корабель Starship. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна