Сходження льодовика в Індії: щонайменше 14 людей загинули та 170 зникли безвісти

 

Льодовик, який зійшов з Гімалаїв, зруйнував греблю і викликав повінь у штаті Уттаракханд на півночі Індії. Щонайменше 14 людей загинули, ще 150 зникли безвісти.

Влада припускає, що до 40 людей можуть бути заблоковані у тунелі, зараз його розчищають, передає в понеділок, 8 лютого, ВВС.

Хоча села в затопленій долині були евакуйовані, це не допомогло повністю уникнути жертв. До рятувальних робіт підключені сотні людей, зокрема підрозділи поліції, армії і військові вертольоти.

“Все сталося дуже швидко, не було часу повідомити комусь про це. Думав, що нас всіх змиє, – розповів агентству Reuters місцевий житель Санджай Сінгх Рана.

Льодовик зійшов з гори Нандадеві – другої по висоті вершини Індії, що входить у гірську систему Гімалаїв.

Спустившись по гірських річках, він вдарив по греблях двох гідроелектростанцій, які все ще будуються.

Судячи з опублікованих кадрів, одна з гребель майже повністю зруйнована. Більшість зниклих – робітники на цих об’єктах.

Хоча щонайменше 16 будівельників евакуювали рятувальники, понад пів сотні людей, що перебували на будмайданчику ГЕС “Ріші Ганга”, могли загинути, сказав глава поліції штату Уттаракханд Ашок Кумар.

Влада встигла евакуювати і села в зоні повені.

“Країна молиться за те, щоб всі вони були в безпеці”, – написав прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді у Twitter після розмови з міністром штату.

Сусідній штат Уттар Прадеш запровадив режим підвищеної готовності до повені у кількох районах.

Чому міг зійти льодовик

Катастрофа сталася у віддаленому районі, тому зараз ні у кого немає чіткої відповіді. Експерти припускають, що однією з причин того, що великі шматки льоду відкололися від масиву, може бути потепління і викликані ним опади. Це могло викликати сходження лавин з камінням і брудом.

“Така ймовірність велика, тому що були дуже сильні опади”, – говорить Добхал, колишній старший гляціолог державного Інституту геології Гімалаїв ім. Вадіана.

Експерти також припускають, що лавина могла зійти на льодовикове озеро, якщо таке було на її шляху, й воно вийшло з берегів. Інша версія – лавина або зсув могли сходити в річку протягом якогось часу, поки вона не вийшла з берегів.

Як інформувала Новинарня, 7 лютого у штаті Уттаракханд на півночі Індії внаслідок сходження льодовика Нанда-Деві зникли безвісти понад 150 людей.
Влада почала рятувальну операцію.
Через сходження льодовика було зруйновано греблю Ріші Ганга на річці Дауліганга, що спричинило затоплення території. Також зруйновано міст.
Для рятувальної операції до району Чамолі перекинули близько 600 військових.

Читайте також:
При зіткненні армій Індії та Китаю у Гімалаях загинули троє військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна