Ексначальника Генштабу ЗС колишньої Югославії засудили до трьох років за “шпигунство на США”

 

Колишнього начальника Генерального штабу збройних сил колишньої Югославії Момчила Перишича засудили до трьох років позбавлення волі.

Вирок оголосили в Белграді в п’ятницю, 5 лютого, повідомляє Радіо Свобода.

Його обвинувачують у шпигунстві – 2002 року він передав певні документи працівникові розвідки Сполучених Штатів Америки Джонові Нейбору.

Генерала Перишича і співробітника американського посольства в Белграді затримали в одному з ресторанів неподалік столиці під час передачі документів, які прокуратура назвала військовою таємницею.
Перишич на той час був віцепрем’єр-міністром в уряді Сербії. Нейбора, якого сербська преса називала “працівником ЦРУ”, відразу звільнили, бо він послався на дипломатичний імунітет. США заявили, що передані документи не містили ніяких таємниць.

Процес проходив за закритими дверима. Засуджений, який не визнає ніякої провини, має право оскаржити вирок.
Він заявив, що продовжить юридичну боротьбу “для захисту своєї честі й гідності”.

Перишича тим часом судили в Міжнародному кримінальному трибуналі у справах колишньої Югославії в Гаазі за звинуваченням у скоєнні воєнних злочинів у Хорватії. 2013 року трибунал виніс генералові виправдувальний вирок.
На думку оглядачів, нині йдеться про абсурдний процес, бо документи, які 18 років тому могли бути військовою таємницею, давно застаріли.
Документи стосувалися насамперед дій і планів сербських сил у Косові, яке 2008 року односторонньо проголосило незалежність від Сербії.

Читайте також:
У Боснії та Герцеговині заарештували сім боснійських сербів за ймовірні злочини під час війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна