Українець Артем Прима здобув “золото” чемпіонату Європи з біатлону

 

Українець Артем Прима виграв гонку переслідування на відкритому чемпіонаті Європи з біатлону, який триває у польському місті Душники-Здруй.

33-річний чернігівець подолав 12,5 км із трьома штрафними колами, випередивши на фінішній прямій чеха Міхала Крчмаржа на 6,6 секунди.

Загалом на старт вийшли 57 біатлоністів.

Як пише сайт ФБУ, після першого рубежу Прима був одним із небагатьох в групі лідерів, кому довелось заглянути на коло штрафу. Тож три наступні кола були для нашого спортсмена нескінченною погонею за лідером.

На вогневому рубежі гуляв відчутний вітер, тому помилок на стрільбі у спортсменів було достатньо. Прима другий рубіж пройшов чисто, на третьому допустив один промах – і вийшов на дистанцію вже четвертим з відставанням всього 17 секунд.

“І тут нашому спортсмену трохи пощастило. На четвертому колі у нього з’явився гідний “локомотив” – Александер-Ф’єльд Андерсен, який кинувся наздоганяти групу лідерів. Артем вдало «зачепився» за норвежцем, і на вирішальну “стійку” прийшов, вже маючи гандикап всього лише у вісім секунд. Це було вже в межах досяжності, особливо з урахуванням того, що стріляв сьогодні Артем дуже швидко – серед всіх учасників персьюту четверта швидкострільність. Треба було лише влучати…
Але тут нерви і вітер закрутили дуже інтригуючий сюжет! У першій шістці спортсменів норвежець Богетвейт, швейцарець Єгер і німець Кюн заробили по два кола штрафу, Андерсен, який витратив сили на переслідування, вирушив крутити 600 додаткових метрів! І лише двоє – Артем Прима і чех Міхал Крчмарж – обмежилися однією помилкою і рвонули на дистанцію в одній десятій один від одного!
На трасі українець відразу захопив ініціативу, почав диктувати темп, і з кожною сотнею метрів супернику було все складніше утримуватися за його спиною. Нарешті, приблизно за кілометр до фінішу Прима зробив міні-ривок у підйом, після чого між ним і Крчмаржем утворився просвіт у півтори секунди, який до фінішу тільки збільшився і в підсумку виріс до шести секунд.
Артем Прима – чемпіон Європи! Браво!!!”

Для Артема це друга індивідуальна перемога в кар’єрі в офіційних міжнародних стартах. Перша була здобута також на чемпіонаті Європи десять років тому – в індивідуальній гонці в Ріднау-валь-Ріданна.

Гонка переслідування. Чоловіки
1.  Артем Прима (1+0+1+1)  32:11,3
2.  Міхал Крчмарж (0+0+0+1)  +6,6
3.  Хавард Богетвейт (0+0+1+2)  +12,5

17.  Богдан Цимбал (1+0+0+1)  +1:08,6
21.  Артем Тищенко (0+0+0+0)  +1:14,3

Варто зазначити, що цей чемпіонат Європи з біатлону традиційно зібрав менш потужних спортсменів, ніж етапи Кубка світу й чемпіонат світу.

27 січня на ЧЄ-2021 українка Анастасія Меркушина з чистою стрільбою стала срібною призеркою 15-кілометрової індивідуальної гонки серед жінок, поступившись лише Моніці Хойніш-Старензі з Польщі 2,9 сек.

Європейська першість у Душниках-Здруй завершиться 31 січня.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна