СБУ викрила схему контрабанди з окупованої Луганщини через РФ

 

Служба безпеки України блокувала масштабні поставки продукції з ОРЛО транзитом через територію Російської Федерації на українські промислові підприємства.

Про це в середу, 27 січня, інформує пресцентр СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що група комерсантів протягом 2017-2020 років налагодила постачання промислових товарів з виробничих потужностей, розташованих на території тимчасово окупованої РФ Луганщини, на металургійні та машинобудівні підприємства України.

“Продукцію зловмисники переправляли через неконтрольовані ділянки кордону України з Росією на тимчасово окупованій території. У РФ вони підміняли та фальсифікували митні документи, потім товари імпортували в Україну під виглядом продукції російського виробництва”, – йдеться в повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували, що отримані кошти організатори переводили у готівку через низку фіктивних комерційних структур. Частину грошей переправляли на тимчасово неконтрольовану територію України, таким чином фінансуючи окупаційну владу так званої “ЛНР” і незаконні збройні формування.

Оперативники СБУ затримали на митниці вантажівку з товаром, розмитнення якого здійснювалося за підробленими документами і сертифікатами походження.

Правоохоронці провели кілька одночасних обшуків у Запорізькій, Харківській, Донецькій областях і Києві за адресами реєстрації та фактичного знаходження підприємств, які брали участь у протиправній схемі.

Вилучили комп’ютерну техніку, бухгалтерську і фінансово-господарську документацію, яка підтверджує протиправну схему постачання товарів та пересилання на ТОТ України коштів.

Також виявили майже 2,5 мільйона гривень готівкою, контрафактну продукцію на майже десять мільйонів гривень.

Триває досудове слідство за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності організаторів та учасників протиправної схеми.

Читайте також:
СБУ оголосила підозру першому заступнику міністра “МВС ЛНР” Ведмеденку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна