“Маємо назавжди вивчити уроки сторічної давнини”: Зеленський привітав українців з Днем Соборності

 

Президент Володимир Зеленський закликав українців назавжди вивчити уроки сторічної давнини й ніколи не забувати – щоби стати сильними, потрібно бути єдиними.

Як передає “Новинарня“, про це він написав у вітанні з нагоди Дня Соборності в фейсбуці.

“Маємо назавжди вивчити уроки сторічної давнини й ніколи не забувати: щоби стати сильними, потрібно бути єдиними. Щоб стати єдиними, потрібно бути сильними. Досить розділень. Важливо пам’ятати, що соборність – це не тільки про територію. Одна з найдавніших мрій нашого народу – про єднання – фундаментальна мрія. Але її не можна досягти один раз і назавжди. Це постійна робота. Це щоденний рух”, – наголосив президент.

За його словами, мрія про єднання – це не щось у минулому, не ідеологічна рамка згори і не досягнення, яке може бути простим.

Глава держави вважає, що це – “завдання вчити себе розрізняти власні емоції і штучно накручені політиками, поважати відмінності й інтереси інших у суспільстві та поступатися особистими амбіціями, коли це потрібно для спільного результату”.

Зеленський нагадав цитату з Універсалу про об’єднання УНР і ЗУНР, проголошеного 102 роки тому: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України…”.

Він переконаний, що ці слова викликають широкий спектр емоцій, а саме – радість від великого об’єднання передусім не просто земель чи територій, а об’єднання українців, та гордість за наших предків, які здійснили Акт Злуки, водночас – віковічну мрію всіх борців за єдину, соборну Україну.

Президент вважає, що слова з Універсалу викликають і жаль через те, що державним діячам не вистачило тоді мудрості й порозуміння, щоби зберегти самостійну Україну, та біль, адже “сто років потому Крим і частина Донбасу одірвані від єдиної України”.

Однак він додав, що Універсал також дає впевненість, що у майбутньому ми зможемо все подолати і разом станемо творцями нового акта злуки.

Водночас Зеленський зазначив, що цьогоріч ми зустрічаємо День Соборності з почуттям глибокого суму й жалоби за нашими співгромадянами, загиблими під час пожежі у Харкові.

У цьому зв’язку він наголосив, що, на жаль, нас єднають не лише щасливі, а й трагічні сторінки.

“Щодня, а особливо сьогодні, ми повинні гуртуватися, підтримувати одне одного, стояти брат за брата, плече до плеча. Бережімо нашу Україну і будьмо єдині. І в радості. І в горі. І нехай води красеня Дніпра будуть єдиним, що розділяє нас. З Днем Соборності, великий та сильний народе”, – зазначив президент.

Як відомо, 22 січня відзначається День Соборності України. Цього дня в 1919 році відбулося проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Читайте також:
Зеленський вшанував оборонців Донецького аеропорту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна