“Чи будемо ми публічно ох***ати і протестувати”: у наглядову раду УКФ увійшов російський режисер “Слуги народу” Олексій Кірющенко

 

До оновленого складу наглядової ради Українського культурного фонду увійшов режисер серіалу “Слуга народу” Олексій Кірющенко, який принаймні донедавна мав російське громадянство.

Наказ Міністерства культури та інформаційної політики про затвердження нового складу наглядової УКФ оприлюднено 20 січня 2021 року.

Відповідно до Закону “Про Український культурний фонд”, до наглядової ради УКФ, окрім голови фонду, входить восьмеро осіб: по двоє кандидатур від президента України та “профільного” органу виконавчої влади (Мінкульту) та четверо представників закладів культури і громадських об’єднань.

Президент Володимир Зеленський запропонував включити в наглядову раду поета, Героя України Юрія Рибчинського та відомого мандрівника, засновника туристичної агенції “Ван лайф” Артема Суріна.

Від закладів культури та громадських об’єднань рейтинговим голосуванням до складу наглядової ради УКФ були обрані колишній очільник Нацради з питань кіно і телебачення Юрій Артеменко, гендиректор Національного цирку Владислав Корнієнко, директор музею “Героїзм і Голокост” Олександр Сусленський та заступник гендиректора Харківського оперного театру Ігор Тулузов.

А профільне міністерство делегувало в наглядову раду УКФ гендиректорку Національного музею мистецтв ім. Ханенків Катерину Чуєву і режисера Олексія Кірющенка. Саме до останнього в української культурної спільноти виникло найбільше запитань.

“Пам’ятаєте такого персонажа – Олексія Кірющенка? Режисера серіалу «Слуга народу» та фільму «Слуга народу 2»? Нагадаю, півтора року тому він хотів стати головою Держкіно і навіть подав документи. Природно, всі ох**ли та підняли скандал”, – пише культурна оглядачка Олена Чиченіна.

Журналістка нагадує, що кіноспільнота обурилася цією кандидатурі не лише з “естетичних міркувань, а й “тому, що Кірющенко жив, працював у Росії та мав тамтешнє громадянство. Українську ж мав лиш посвідку на проживання”.

“Я росіянин українського походження”, – казав Кірющенко сам про себе у червні 2015 року (нагадаємо, вже більше року тривала російсько-українська війна). І в тому ж інтерв’ю розповів, що “отримав в Україні посвідку на проживання, бо постійно тут працюю”.

У його декларації як претендента на посаду голови Державного агентства з питань кіно був вказаний рахунок у російському банку.

“Знайомтесь: Алєксєй Кірющенко, режисер та продюсер серіалу «Слуга народу». Живе в Москві. Поміж сезонами «Слуги» знімав серіал «Между нами, девочками» для каналу «Россия». Член команди Зе, активно займається агітацією. З Москви ненавидить Порошенка, його стрічка завалена фейками з російського ТБ та сумнівних сайтів. Одна з його основних претензій до Порошенка полягає в тому, що той не зупинив АТО.

В Росії Кірющенко симпатизує комуністичній партії, підтримував комуніста Грудініна на російських «виборах». Звичайно, святкує 23 лютого (на скріні видна вподобайка від Зеленського). Робіть висновки самі”, – писав у квітні 2019 року блогер Павло Гінтов, оприлюднивши підбірку скріншотів зі сторінки Кірющенка у фейсбуці:

Кірющенко-фб Кірющенко-фб-1 Кірющенко-фб-2 Кірющенко-фб-3 Кірющенко-фб-4
<
>

Головою Держкіно Кірющенко у 2019-му не став – не пройшов далі першого етапу конкурсного відбору.

Як зазначали тоді обізнані журналісти, однією з причин могло стати недостатнє знання претендентом української мови. Адже пан Олексій хоч народився в Харкові та навчався в (на той час) Дніпропетровську, але в Росії живе фактично з 1987 року, закінчив театральне училище імені Щукіна в Москві, будував там кар’єру режисера та актора.

Серед найвідоміших його робіт як режисера – серіали “Моя прекрасна няня”, “Байки Мітяя”, “Між нами, дівчатами”, “Слуга народу”, “Папік”, а також фільм “Слуга народу-2”.

У деяких із них Кірющенко знімався і як актор. Також він з’являвся на екрані в серіалі “Студії 95-й квартал” “Свати” (в ролі Кірюхи).

В інтерв’ю сайту Yabl.ua в березні 2019 року (ще до президентських виборів) Кірющенко так прокоментував, зокрема, заборону на показ в Україні певних фільмів та серіалів через участь у них акторів, які підтримали агресію Росії.

“Я взагалі не розумію того, що відбувається. Елементарно: у мене батько – українець, з Диканьки, а мама росянка. Мені кого почати першим убивати? У нас десятки мільйонів асимільованих російсько-українських сімей. Що ж ви робите? Подуріли всі?”.

Тоді ж режисер “Слуги народу” зізнався, що “часом йому не хочеться, щоб Вова (Зеленський) переміг”: “Мені його шкода. Він же та людина, яка віддає себе справі повністю, без залишку. Напівмірами жити не звик. Тому шкода його, як друга. Я можу руку дати на відсіч, що він іде не для того, щоб стати мільярдером”.

На початку 2020 року з’ясувалося, що Олексій Кірющенко допомагає формувати концепцію нового державного каналу для тимчасово окупованих територій “Дом”.

“У нас немає концепції війни. Потрібно припиняти боротьбу то за захід, то за схід. Треба душити добром і шукати спільні цінності, [спільних] героїв. Хто проти історичного серіалу про козацтво, про боротьбу за незалежність від Пилипа Орлика до наших днів? Він об’єднає і захід, і схід, тільки грошей треба багато, а їх немає”, – зазначав Кірющенко в інтерв’ю “Бабелю”, наголосивши, що “мистецтво – поза політикою”.

Читайте також:
“Російською і без вишиванок”:
як консультують новий канал для ОРДЛО ведучі каналу Медведчука

“Ну і ось. Нова сходинка в кар’єрі пана Олексія. А водночас апогей п***ецю та абсурду. Він увійшов до наглядової ради Українського культурного фонду”, – пише артоглядачка Олена Чиченіна.

“Питання до самої [мистецької] тусовки. Чи будемо ми публічно о***ати та протестувати проти Кірющенка у наглядовій раді УКФ? Чи все-таки нам ше подаватися на конкурс і ну його?..” – цікавиться журналістка.

Варто зауважити, що Кірющенка, як і інших кандидатів на членство в наглядовій раді УКФ, визначених Мінкультом та президентом, пропонується призначити в цю структуру “за згодою”.

Читайте також:
“Немає загрози нацбезпеці”. Суд скасував заборону на трансляцію серіалу “Свати” в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна