Передача влади: “те, що в США виглядає як інституційна катастрофа – в Україні буденність”

 

 

Сергій Кошман
керівник експертної групи в офісі президента України

(FB)

Ритуали передачі справ неймовірно важливі для гармонійного розвитку суспільства. Зустрічі з наступниками, листи-побажання, підготовлені документи, рекомендації радників, церемонії чаювання тощо. Масштабний процес сталого розвитку інституційної пам’яті.

Звісно, Трамп зробив все, щоб якомога ефективніше знищити ці важливі інститути американського суспільства. Впевнений, що США витримають цей «спадок» Трампа…

Back to Ukraine. Те, що в США виглядає як інституційна катастрофа – в Україні звичайна буденність.

Уявіть, як Кучма передавав справи Ющенку. Або Ющенко Януковичу. Або Янукович Порошенку. Або Порошенко Зеленському. Або як передавали справи наступникам їхні команди.

І так всюди [в Україні]. Люди зникають з посад, і після них у кабінетах нічого не залишається.

Не залишається жодного сигналу, жодного слова, жодної думки. Досвід розчиняється у вічності. Кожні три-чотири роки все з самого початку…

Протоколи переважно не ведуться. Документи не віддають в архів. Все знищують. Сайти попередників видаляють. Знову з чистого аркуша.

Далі ніхто не пише книжки, спогади, мемуари. Інституційна амнезія закріплюється.

Далі приходять молоді та активні. Вважають, що світ починається з них. Всесвіт створюється з моменту видачі посвідчення. Але ніт.

Сліпі намагаються йти до світла і вести інших.

«А коли сліпий водить сліпого, обоє до ями впадуть» (с)

І жодна державна програма не створює церемонії чаювання з наступниками. Такі церемонії можуть створити лише вільні, свідомі, відповідальні громадяни.

Читайте також:
Байден: Я буду президентом усіх американок і американців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна