В Україні створять систему аеромедичної евакуації тяжкохворих

 

Міністерство охорони здоров’я запускає проєкт щодо створення єдиного аеромедичного простору, що передбачає цивільну медичну евакувацію тяжкохворих.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у середу, 13 січня, передає “Укрінформ”.

“Ми запускаємо такий проєкт, як створення єдиного аеромедичного простору України. Це надзвичайно важливий елемент, зокрема, і з розвитку трансплантації”, – сказав урядовець.

За його словами, у лютому та квітні МОЗ ініціює запуск двох пілотних проєктів з аеромедичної евакуації у Львові та Києві.

Цивільна аеромедична евакуація в Україні стане можливою у випадку затвердження відповідної постанови Кабміну, яку підготувало МОЗ, – “Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору України”.

Попередньо цей проєкт постанови було розроблено у співпраці з Міністерством внутрішніх справ.

Очільник МОЗ додав, що після прийняття цього документу можна буде вчасно транспортувати повітряним шляхом анотомічні матеріали та реципієнтів, і перш за все це буде використовуватися для трансплантації серця.

“У кожному з обраних для пілотних проєктів регіонів чергуватимуть 24/7 екіпажі та медичні бригади. Отже, повітряні екіпажи вилітатимуть до людей із гострими затримками кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, гострими порушеннями мозкового кровообігу, опіками другого та третього ступеня в понад 20 відсотків площі поверхні тіла або опіками електричним струмом чи верхніх дихальних шляхів”, – сказав Степанов.

Він зазначив, що також йдеться про травми хребта, проникаючі поранення тіла, травматичні ампутації кінцівок, переломи двох чи більше трубчастих кісток тощо.

Окрім того, аеромедичну евакуацію зможуть здійснювати у випадках масових уражень, стихійних лих, та якщо пацієнти отримали травму внаслідок утоплення, падіння з висоти, дорожньо-транспортих пригод, сходження снігових лавин та зсуву ґрунту.

Читайте також:
Виклики “швидкої” поділятимуть на чотири категорії, – Шмигаль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна