Папа Римський офіційно дозволив жінкам допомагати проводити літургію

 

Папа Римський Франциск запровадив нововведення до Канонічного права, дозволивши жінкам читати літургію, прислуговувати біля вівтаря та давати причастя.

Про це в понеділок, 11 січня, інформує Reuters.

Франциск видав декрет Spiritus Domini (Дух Господній, – “Н”), в якому офіційно дозволив жінкам читати священні тексти, прислуговувати біля вівтаря і роздавати причастя під час богослужіння.

Папа пояснив своє рішення тим, що ввівши зміни в Кодекс канонічного права, консервативні єпископи не зможуть перешкодити жінкам у своїй єпархії виконувати згадані функції.

Водночас у Ватикані наголосили, що це рішення аж ніяк не є “висвяченим служінням”, тобто жінка досі не може стати священником у католицтві.

В указі під назвою Spiritus Domini Франциск розповів, що ухвалив рішення після богословських роздумів.

За його словами, багато єпископів з усього світу заявили, що зміни необхідні для задоволення “потреби часу”.

Проте рішення понтифіка по суті не є нововведенням. Практика залучення жінок до виконання функцій міністрантів (поставлених служителів), тобто рядових мирян, що прислужували священнику під час меси, існувала в Римсько-католицькій церкві й раніше.

Читайте також:
У різдвяному посланні Папа Римський побажав Україні миру і згадав про вакцини

Ватикан відкрив секретні архіви часів Другої світової війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна