Шторм “Філомена” в Іспанії спричинив найбільший за століття снігопад, є померлі. ФОТО, ВІДЕО

 

Шторм “Філомена” накрив значну територію Іспанії, спричинивши найбільші в цьому столітті снігопади, а в Мадриді снігу випало найбільше за останні 40-50 років.

Шторм “Філомена” у п’ятницю ввечері залишив сотні іспанців у пастці на автострадах країни, передає El Pais.

У столиці зупинився громадський транспорт, припинили вивозити сміття. У Мадриді випала найбільша за останні 40-50 років кількість снігу, в результаті соцмережі наповнили сюрреалістичні зображення: запряжені собаками сані на міських вулицях, лижники в центральній частині Пуерта-дель-Соль та ігри у сніжки на знаковій площі Кальяо.

Водночас невизначена кількість людей залишається застряглою у своїх машинах на автострадах, включаючи кільцеві дороги М-30 та М-40.

Для допомоги населенню залучили військовий підрозділ із реагування на надзвичайні події. Зранку 9 січня військові розчищали дороги, щоб врятувати водіїв, які застрягли через негоду. Наразі евакуювали 112 автівок, ще сотні машин залишаються заблокованими. Крім того, у різних провінціях на дорогах застрягли тисячі далекобійників.

Жертвами негоди стали двоє людей:

  • безхатько помер від переохолодження у Сарагосі;
  • другою жертвою стала мешканка Малаги, яка опинилася у пастці у власному авто.

Аеропорт “Барахас” тимчасово припинив роботу ввечері 8 січня та не працюватиме упродовж 9 січня. Також зупинене морське сполучення, скасовані чи затримані потяги.

Іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес закликав громадян уникати поїздок та виконувати вказівки екстрених служб.

Що кажуть синоптики
За прогнозами синоптиків, снігопад триватиме на вихідних і після них. У Мадриді очікується, що випаде 20 сантиметрів снігу, а також буде хуртовина. У неділю, 10 січня, очікується, що погода погіршиться в Каталонії, Країні Басків, Арагоні — там очікуються зливи зі снігом.

Крім того, очікується, що у Мадриді до четверга температура повітря знизиться до -12 градусів за Цельсієм. Якщо температура справді буде такою, це буде рекорд. Поки найхолоднішим днем у Мадриді вважається 16 січня 1945 року — тоді було -10,11 градуса за Цельсієм.

Читайте також:
Українську станцію “Академік Вернадський” замело снігом наприкінці антарктичної весни. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна