В Україну повернулися чотири моряки, які були ув’язнені в Лівії майже п’ять років тому

 

Четверо українських моряків, які з 2016 року перебували в ув’язненні в Лівії і відбули майже все покарання, повернулися додому.

Про зустріч моряків у Києві в п’ятницю, 8 січня, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

“За дорученням президента МВС разом із МЗС України успішно завершили складні та тривалі перемовини щодо звільнення українських моряків, які більше чотирьох років утримувались у в’язниці в Лівії. Сьогодні зранку четверо українців повернулися додому”, – написав Аваков у твіттері, подякувавши Державній міграційній службі (ДМС).

Як видно з фото, від МВС моряків зустрічав заступник міністра Антон Геращенко.

Імена моряків із танкера Captain Khayyam назвав у фейсбуці заступник міністра закордонних справ Василь Бондар.

Це Євген Морар, Володимир Тостоган, Олег Войнеровський та Павло Чайка.

Як повідомило “Радіо Свобода” з посиланням на благодійну організацію допомоги морякам “Ассоль”, двоє з них з Одеси, один – із Херсона, один – із Білгорода-Дністровського.

Бондар розповів, що моряки вже зустрілися зі своїми рідними, яких не бачили майже п’ять років. Він оприлюднив фото із зустрічі.

“Їх дострокове звільнення з в’язниці Лівії – це результат спільних зусиль ОПУ, МЗС, МВС та допомоги турецьких партнерів”, – зазначив Бондар.

Зустріч звільнених моряків в аеропорту “Бориспіль”. Фото: твіттер Арсен Аваков

Зустріч звільнених моряків в аеропорту “Бориспіль”. Фото: твіттер Арсен Аваков

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба напередодні розповів, що моряків Captain Khayyam хотіли забрати з Лівії ще в червні 2020 року разом із 14 моряками з корабля Ruta, яких нам тоді вдалося повернути додому. “Але не склалося, лівійці залишили собі додатковий козир”.

“Однак Україна своїх за кордоном не кидає – це принцип президента Зеленського і нашої дипломатії. Їхнє звільнення і вивезення з Лівії – це результат надскладної та тривалої операції. Злагоджено спрацювали МЗС і МВС. Ми також залучили турецьких партнерів, за що їм окрема подяка”, – додав Кулеба.

Як відомо, судно Captain Khayyam під прапором Сьєрра-Леоне було затримане в Лівії в лютому 2016 року. У складі його екіпажу були п’ять громадян України, а також громадяни Туреччини і Азербайджану.
У березні 2016 року весь екіпаж заарештували за підозрою в контрабанді нафтопродуктів, а в грудні 2017-го – засудили на п’ять років тюрми.
Моряків відпустили лише на місяць раніше закінчення тюремного терміну.
7 січня 2021 року моряки прибули до дипломатичної місії Україні в Туреччині, а звідти – до України, літаком до Києва.

Одну з членів екіпажу Captain Khayyam, громадянку України, лівійці відпустили ще в березні 2016 року з “гуманітарних міркувань”.

Читайте також новину 2016 року:
В Україну повернулися двоє моряків, затриманих у Лівії за контрабанду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна