Війна і мир з “ДНР” очима журналіста: відгук про книгу Юрія Луканова

 

Новинарня” не просто так підтримала книжку журналіста Юрія Луканова, який вирішив не зв’язуватися з видавництвами, а видав її за власний кошт. Книга складається з двох частин: “Знайти убивцю Фільова” – оповідання, які описують гіпотетичну реальність, коли “ДНР” увійшла до складу України у вигляді автономії, тобто на умовах Росії; і роман “Репортер Волковський” – перший в Україні великий твір про пригоди журналіста на війні. Результат творчості Луканова спричинив чималий резонанс і позитивні відгуки. Навколо тем, порушених автором, спалахнула дискусія. Рецензії можна почитати тут, тут і тут.
Етичні, моральні та політичні питання, порушені в книзі, спонукають читачів і надалі ділитися враженнями. Відтак ми публікуємо свіжий критичний відгук – журналістки Світлани Єременко, яка довгий час жила і працювала в Донецьку.

автор: Світлана Єременко
журналістка 

Дочитала книгу Юрія Луканова.

“Репортера Волковського” прочитала дуже швидко і легко. У ній Юрко розповідає про роботу журналіста на війні, війні Росії проти України. Вже є чимало книжок про цю війну, автори – здебільшого ветерани. Юрій Луканов – перший, хто написав художній твір саме про роботу і, як говориться в підзаголовку, “карколомні пригоди” журналістів на війні.

На мій погляд, найбільша цінність твору в тому, що його головний герой, журналіст Волковський, як і сам Юрій Луканов, називає речі своїми іменами та чітко розставляє акценти. Для нього цілком зрозуміло і не підлягає сумніву, що Росія – ворог, окупант, агресор. Що відбулося віроломне захоплення Криму й окупація частини Донбасу російськими військами. Волковський чітко усвідомлює, що “ДНРівці”, які воюють проти України й українців, – тільки маріонетки в руках Кремля.

Важко уявити, що герой твору міг бодай піддати сумніву, що українську армію варто називати “нашою”, а Росію – визнавати окупантом. А такі суперечки відбувалися і, на жаль, відбуваються серед журналістів і політиків досі. На сьомому році війни!

Одним словом, якби більшість журналістів мали такі погляди, як Волковський, і висвітлювали війну об’єктивно, але й із розумінням, що це війна за справжню незалежність країни, ми б мали б зовсім іншу ситуацію в суспільстві. Більш шанобливе ставлення до армії, ветеранів, більш співчутливе – до переселенців, родичів загиблих захисників. Думаю, і голосували б по-іншому.

А от фантасмагоричні оповідання “Знайти убивцю Фільова” я довго відкладала. Справа в тому, що Юрко написав про те, що мені й уявити страшно! Настав “мир любой ценой” на умовах Росії, маріонеткові “ДНР” та “ЛНР” увійшли до складу України на правах автономії. Позаду загальна амністія. Колишні бандити і найманці – ті, хто воював проти України, вбивав цивільних, “віджимав” власність, жорстоко катував наших полонених військових та цивільних в “Ізоляції” й інших підвалах-катівнях – переїхали до Києва, зайняли керівні посади, отримують задоволення від життя. До чого це призведе? Знаючи про “чесність і об’єктивність” наших судів і суддів, розуміємо: навіть ті, проти кого будуть прямі свідчення антиукраїнської діяльності, не будуть покарані. Найжорстокіші злочини можуть бути забуті, а злочинці святкуватимуть перемогу.

Таких прикладів маємо досить вже зараз. На жаль. І тоді справедливість почне відновлюватися через самосуд, вважає Юрій Луканов, та переконливо описує, як це може статись.

Ці химерні жорсткі фантазії насправді змушують серйозно задуматися і діяти, поки ще не пізно! Фактично, вони є застереженням проти миру на путінських умовах.

Мені дуже болить Донецьк і Крим. І я б дуже хотіла, щоб окуповані території повернулися в Україну, але не будь – якою ціною. Бандити і найманці мають бути покарані!

Читайте також:
Втілення фантазій Кравчука не зупинить війну.
Їхні наслідки вже описані в книжках, – Луканов

Замовити книжку можна в автора за електронною адресою [email protected]

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна