У Сербії затримали велику колекцію старожитностей, замасковану під український паркет

 

Сербські митники затримали на в’їзді в країну велику археологічну колекцію, яку намагалися приховано провезти у вантажівці з паркетом.

Колекція налічувала понад дві тисячі антикварних предметів різних періодів, інформує “Балканський оглядач” з посиланням на пресслужбу сербської митниці.

Цінну контрабанду затримали вночі у вівторок, 29 грудня, на прикордонному переході Сербська Црня.

Колекцію везла вантажівка з румунськими номерами, водієм якої був 46-річний громадянин Сербії. На запит митників він сказав, що везе два пакети цукерок і товар, який вказано у митній документації.

Під час детальнішого огляду у кабіні та бічному ящику для інструментів виявили антикваріат епохи бронзи, візантійського періоду, середньовіччя, предметів з археологічних культур давніх слов’ян та кельтів.

Археологічна контрабанда Сербія 2 Археологічна контрабанда Сербія 3
<
>
Фото: Uprava Carina Srbije

Загалом митники нарахували 2113 предметів, серед яких найчисленнішими є підвіски, персні, різні інструменти та зброя, один більший камінь та кілька менших металевих фігур.

Серед зброї було багато наконечників для списів, стріл, сокир і булави.

Колекція також містить кілька ложок, голки, різці, ключі, шпори, пряжки ременів, ґудзики та монети.

Усі знахідки будуть передані для подальшої експертизи.

Водій після викриття вантажу пояснив митникам, що погодився перевезти колекцію з України до Сербії за невелику винагороду і що з ним мали зв’язатися після прибуття вантажівки.

Читайте також:
Росіяни повернули Боснії українську ікону, подаровану Лаврову Додіком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна