Шкарлет анонсував часткове скасування ЗНО

 

Міністерство освіти і науки вже має напрацювання щодо трансформації зовнішнього незалежного оцінювання в частині вступу до вишів контрактників та осіб, які вже працюють.

Про це заявив міністр освіти Сергій Шкарлет в інтерв’ю “Страна.ua”, яке опубліковане в неділю, 27 грудня.

За його словами, абітурієнтам, які вступають до вишів уже маючи трудовий стаж або ті, які хочуть навчатися за контрактом, можуть складати тест на здатність до навчання замість класичного ЗНО.

“У нас вже є напрацювання по трансформації ЗНО. Його звичайно ж потрібно залишити, але в специфічній формі. Наприклад, у вигляді тесту на здатність до навчання – як варіант для людей, у яких вже є страховий стаж. Для тих, хто вступає на бюджет, ЗНО потрібно точно. А ті, хто планує навчатися на платній основі, на контракті, можуть складати це ЗНО у вигляді тесту на здатність до навчання”, – сказав міністр.

Він пояснив, що такий тест умовно можна назвати тестом на IQ.

“У багатьох країнах це є (наприклад, США, Ізраїль, Японія). Що для нас важливо: поставити якомога більше перепон до вступу в заклади вищої освіти? Або дати випускникові конкурентні переваги? Є країни з іншим підходом, де виші приймають усіх без розбору, але в процесі навчання на першому, другому, третьому, випускному курсі нездатних учнів відсівають. Важливо же, які конкурентні переваги людина отримає після того, як закінчив вчитися, для того, щоб йти далі й показати всі свої кваліфікаційні здібності, заявити про себе як про фахівця високого рівня. Вважаю, що в Україні подібна, але своя модель, можлива”, – заявив Сергій Шкарлет.

Міністр освіти також підкреслив, що люди, які мають страховий стаж, – це ті, хто закінчили школу, пропрацювали 3, 4, 5, 10 років і хочуть знову піти навчатися.

“ЗНО в Україні запроваджено з 2007 року. А якщо людина закінчила школу в 2005-2006 році і не складала ЗНО, але хоче піти навчатися? У нас же в Конституції написано, що всі люди в країні мають рівні можливості. Як бути тоді з цими людьми? В цьому є несправедливість”, – сказав Шкарлет.




Разом з цим він підкреслив, що зовнішнє незалежне оцінювання залишиться обов’язковим для випускників шкіл.

Читайте також:
На Банковій протестують студенти проти призначення Шкарлета міністром освіти

“ЄС” і “Голос” оскаржуватимуть призначення Шкарлета в суді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна