У 2021 році кожен п’ятий підприємець продаватиме свої товари в Prozorro ℗

 

Події 2020 року спричинили великі зміни в економіці України, що, звісно, позначилося й на діяльності підприємців. Багатьом довелося в найкоротший строк підлаштовуватися під нові умови: шукати ефективніші шляхи для реалізації своєї продукції, оптимізувати та діджиталізувати робочі процеси та навіть змінювати вид діяльності.

Але навіть попри те, що попит з боку кінцевих споживачів знизився, велика кількість представників бізнесу зуміли зберегти рівень продажів на сталому рівні та навіть підвищити його. Це вдалося завдяки співпраці з найбільш стабільним покупцем, який постійно потребує великої кількості товарів — державою. Рік 2020 завершується, але той вектор розвитку, який він задав, залишається сталим. Саме тому час звернути увагу на публічні тендери Prozorro вже сьогодні.

Що таке Prozorro

Система для проведення електронних торгів Prozorro була створена для того, щоб забезпечити максимально комфортну, прозору та взаємовигідну співпрацю між державними замовниками та представниками бізнесу. Шляхом оголошення тендерів купується що завгодно: товари широкого вжитку, транспортні засоби, складні електронні прилади, різноманітні послуги — від клінінгу до наукових досліджень виконання ремонту будівель та доріг, свійські та екзотичні тварини тощо.

Лише у 2020 році було успішно завершено 3,2 млн публічних закупівель, що майже втричі більше, ніж у 2019 році. В результаті замовники уклали договори з постачальниками на загальну суму понад 1 трлн гривень.

Найбільшим попитом у 2020 році користувалися такі предмети закупівель:

  • «Конструкційні матеріали та супутні вироби» (44100000-1);
  • «Будівельні роботи та поточний ремонт» (45000000-7);
  • «Медичне обладнання, фармацевтична продукція та засоби особистої гігієни» (33000000-0);
  • «Продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція» (15000000-8);
  • «Меблі (у тому числі офісні меблі), меблево-декоративні вироби, побутова техніка (крім освітлювального обладнання) та засоби для чищення» (39000000-2).

Всього у системі Prozorro станом на грудень 2020 року працюють 37,5 тисяч державних організаторів, які щоденно оголошують тендери вартістю від тисяч до мільярдів гривень. Завдяки великій кількості закупівель показник конкуренції серед учасників складає всього 2,4, що означає високі шанси на перемогу як для досвідченого постачальника, так і для новачка, який бере участь у тендері вперше.

Альтернативним способом продажу товарів державі є Prozorro Market — офіційний маркетплейс, в якому держзамовники купують товари широкого вжитку на суми до 1 млн гривень.

Чим Prozorro Market вигідний для підприємців

Державний маркетплейс Прозорро Маркет — це один з найбільш зручних способів продажу для постачальників товарів широкого вжитку. На ринку прозорих закупівель він існує з квітня 2019 року, і лише за перший рік роботи з його допомогою було підписано майже 4000 угод на суму понад 60 млн гривень.

У 2020 році найбільш популярними категоріями товарів у маркетплейсі стали наступні:

  • «Медичні матеріали» (33140000-3);
  • «Офісне устаткування та приладдя різне» (30190000-7);
  • «Нафта і дистиляти» (09130000-9).

Переваги Prozorro Market перед класичними державними закупівлями очевидні:

  1. Формат роботи подібний до роботи у звичних маркетплейсах: ви виставляєте свої товари в каталозі, а покупці оформлюють замовлення за декілька кліків.
  2. Щоб почати працювати в каталозі та отримувати замовлення на суми до 1 млн гривень, достатньо лише раз пройти кваліфікацію — підтвердити досвід постачання товарів, аналогічних тим, що ви виставите в Prozorro Market.
  3. Невисокий рівень конкуренції — маркетплейс існує півтора року, і представники бізнесу лише почали відкривати для себе цей зручний інструмент. Вже за рік кількість підприємців, що працює в каталогах, зросте щонайменше вдвічі. Тому найбільший прибуток отримають ті, хто встигне першим зайняти місце в Prozorro Market.
  4. Ви платите за користування каталогами лише у випадку успішного підписання угоди. Розмір комісії розраховується в залежності від вартості закупівлі та складає від 1 до 3%.
  5. Замовники самостійно знаходять ваші товари в каталозі та оформлюють замовлення. Тому вам не потрібна додаткова реклама, стратегії просування чи окремий працівник, що буде відповідати за даний вид роботи.

Завдяки всім зазначеним перевагам щомісяця все більше підприємців починають працювати в Prozorro та Prozorro Market на SmartTender. За розрахунками, такий спосіб реалізації товарів, послуг та робіт у 2021 році обиратиме кожен п’ятий представник бізнесу, зацікавлений у розвитку та масштабуванні. Тому рекомендуємо переходити на публічні закупівлі вже сьогодні, щоб почати успішно збільшувати ваш дохід.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна