У Чехії до 15 років тюрми засудили підполковника “армії ДНР”

 

У Чехії повідомили про черговий вирок учасникові боїв проти України на Донбасі: 45-літнього громадянина Чехії, імені якого не називають, засудили до 15 років позбавлення волі, але заочно.

Як повідомив у понеділок, 21 грудня, чеський “Тижневик поліції”, вирок Крайового суду в місті Усті-над-Лабем на північному заході Чехії набув чинності в грудні. Як вважають, чоловік і досі перебуває на сході України в окупованій частині Донецької області.

Справу розслідував чеський Національний центр боротьби з організованою злочинністю.

Чоловіка обвинуватили в тому, що він із кінця травня 2014 року активно залучався до боїв на сході України в лавах угруповання “ДНР” проти законної влади України. Як йдеться в матеріалах справи, за свою діяльність він отримав від угруповання нагороду за “відвагу” і мав в угрупованні звання “підполковника”.

Чоловік був спочатку командиром бойової машини, а потім командиром збройної групи роти танкового полку.

Як повідомив речник Національного центру боротьби з організованою злочинністю Ярослав Ібегей, чоловіка визнали винним у “терористичному нападі”.
Чеський Кримінальний кодекс передбачає покарання за тероризм не тільки проти Чехії чи міжнародної організації, а й проти інших держав.

Як зазначив посол України в Чехії Євген Перебийніс, йдеться про Олдржіха Грунда.

Він брав активну участь у бойових діях проти українських ЗС у Карлівці, Славянську, Сніжному, Шахтарську, Іловайську.

Чеські ЗМІповідомляють, що в разі затримання засудженого і передачі його до Чехії він матиме право просити про перегляд справи, при цьому йому не можуть винести тяжчого вироку, ніж первісний.

Це в Чехії не перший такий випадок.

Зокрема, нині в країні триває процес у справі 26-річного громадянина країни, який у 2015–2016 роках воював проти України в лавах російських гібридних сил на Донбасі і нині обвинувачений у тероризмі. Для нього прокурор просить покарання в 16 років позбавлення волі.
За даними обвинувачення, чоловік перебував на Донбасі з липня 2015-го до лютого 2016 року. Там він пройшов військове навчання, отримав зброю і спорядження і виконував такі завдання, як розвідка, несення варти й патрулювання, а також брав участь у боях із українськими військами «з наміром спричинити їм поранення чи смерть”.

Читайте також:
У Чехії десантнику загрожує довічне ув’язнення за участь у війні на боці “ДНР”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна