У Києві випадково виявили надгробок генерала Спокойського-Францевича, що звільнив Болгарію від османів

 

У Києві під час будівельних робіт виявили надгробок генерала імператорської армії Євгена Спокойського-Францевича, який у ХІХ столітті звільняв Болгарію від османського панування.

Про це повідомив доктор історичних наук, директор Науково-дослідного інституту козацтва імені Степана Бандери Тарас Чухліб у фейсбуці.

“18 грудня 2020 року бульдозеристи в Києві випадково натрапили на надмогильний надгробок генерала, який звільнив Болгарію від османського панування, вихідця з шляхетсько-литовської та козацько-старшинської української родин: Спокойський-Францевич Євгеній Степанович (15 березня 1835 – 9 липня 1907) – генерал-лейтенант”, – написав Чухліб – дослідник історії України, Польщі та Туреччини.

Він додав, що вчений-науковець, кандидат історичних наук з Інституту історії НАНУ Олександр Алфьоров на місці знахідки зробив усе можливе для опису й консервації унікальної знахідки.

“А тепер щось із нею треба робити”, – зазначив Чухліб.

Спокойські-Францевичі належали до шляхетських литовських родин. Родичались із козацькими родами Кулябок-Корецьких.

Читайте також:
На Хортиці виявили поховання скіфського воїна-гіганта. ФОТО

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна