“Він поводиться підкреслено зухвало”: посол України в Австрії не переагітував архітектора, який розробив проєкт оперного театру для окупованого Севастополя

 

Посол України в Австрії Олександр Щерба не зміг відмовити архітектора Вольфа Прікса, який розробив проєкт театру опери і балету для окупованого РФ Севастополя.

“Це така малоприємна розмова, можу просто сказати, що ця людина поводиться підкреслено зухвало… Його позиція така: “Це все політика, а я займаюсь мистецтвом. Що ви до мене лізете зі своєю політикою”, – сказав Щерба в коментарі виданню “Крим.Реалії“.

За його висновком, основною мотивацією Прікса є заробіток.

Водночас посол припустив, що співпраця з Росією на анексованому півострові може погано позначитися на репутації Прікса та його архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au.

“Наслідок очевидний – це руйнація його репутації, доброго імені, над яким він працював все життя, а зараз через цю одну справу може цю добру репутацію втратити. Якщо йому байдуже, значить, йому байдуже. Але його фірмі та співробітникам, тим людям, з якими він пов’язаний – я не думаю, що це буде байдуже. Достатньо буде погуглити, що таке Coop Himmelb(l)au, і перше, що вискочить – це колаборація з окупантами”, – розповів український дипломат.

Щерба наголосив, що роботу бюро Прікса в Криму вже висвітлюють австрійські медіа, про справу повідомлені уряд Австрії, Європейська комісія, уряди країн, де Coop Himmelb(l)au має представництва.

Раніше керівник віденського архітектурного бюро Coop Himmelblau Вольф Прікс підтвердив факт участі його бюро у двох проєктах, пов’язаних з РФ: будівництва музейно-театрального комплексу в Кемерово та спорудження опери в окупованому Севастополі (Крим).

З ініціативою будівництва оперного театру в окупованому Севастополі у 2018 році виступив президент Володимир Путін. Десятки мільярдів рублів на будівництво йдуть з державної холдингової компанії “Роснафтогаз”, яка володіє пакетами “Роснафти” та “Газпрому”. Підрядником для освоєння бюджетних коштів є компанія “Стройтрансгаз” друга Путіна Геннадія Тимченка. Ця компанія перейняла на себе будівництво від компанії “Стройгазмонтаж” Аркадія Ротенберга, яка потрапила під санкції ЄС через будівництво Кримського мосту.

Український артист балету зі світовим ім’ям Сергій Полунін, який підтримує політику Путіна та став громадянином Росії, очолив хореографічне училище в Севастополі. Цей заклад створили на перспективу, адже Путін пообіцяв, що в місті з’явиться справжній театр опери та балету.
Як він має виглядати, Путіну показали під час робочого візиту в Калінінград. Тоді й згадали, що модель розробили в австрійському архітектурному бюро Coop Himmelb(l)au.

Оперний театр, згідно з планом, має розташуватися на березі Севастопольської бухти. Як очікується, це буде споруда зі скла та металу. В театрі буде 1100 місць у великому залі та 200 – в камерному. Площа, на якій будують театр – 5,8 га.

Австрієць Вольф Прікс разом із двома друзями заснував архітектурне бюро Coop Himmelb(l)au у 1968 році. Компанія має центральний офіс у Відні і представництва в Австралії, Британії та США. Серед доробків бюро Прікса – “Музей злиття” в Леоні, виставковий центр BMW та штаб-квартира Європейського центрального банку в Мюнхені.

Читайте також:
Архітектори з Австрії будують оперний театр в окупованому Севастополі. Україна готує санкції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна