Стали відомі розміри грошової допомоги сім’ям загиблих, пораненим та військовим з інвалідністю у 2021 році

 

Із 1 січня 2021 року будуть збільшені розміри одноразової грошової допомоги пораненим та військовим з інвалідністю, а також сім’ям загиблих.

Розмір допомоги змінюється щороку, адже він кратний прожитковому мінімуму, встановленому для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року. У 2021 році прожитковий мінімум становитиме 2270 гривень.

Виплата сім’ям загиблих

Із 1 січня 2020 року розмір допомоги в разі загибелі (смерті) військовослужбовця становитиме:

  • під час виконання обов’язків військової служби — 1 млн 702,5 тис. грн;
  • у період проходження військової служби — 1 млн 135 тис. грн.
Для порівняння: у 2020 році родинам загиблих виплачували 1 млн 576,5 тис. грн. У разі загибелі (смерті) у період проходження військової служби сума становила 1 млн 051 тис. грн, нагадує АрміяInform.

Порядок призначення й виплати такої допомоги визначені постановою КМУ від 25 грудня 2013 року № 975.

Одноразову грошову допомогу виплачують рівними частинами батькам, дружині, дітям (до 18 років і до 23 років дітям, що навчаються). Документи оформлюють через обласні військкомати.

Грошова допомога військовим з інвалідністю і пораненим

Розмір допомоги у разі встановлення інвалідності залежить від групи та причинного зв’язку.

Якщо інвалідність отримана під час виконання обов’язків військової служби, розмір допомоги — від 567,5 тис. грн до 908 тис. грн.

Якщо інвалідність отримана під час проходження військової служби, такій особі виплатять кошти у сумі від 158,8 тис. грн до 272,4 тис. грн.

У разі часткової втрати працездатності без установлення інвалідності одноразову грошову допомогу виплачують залежно від ступеня, який встановлює медико-соціальна експертна комісія (МСЕК), у розмірі, що визначається у відсотках від 70-кратного прожиткового мінімуму.

Таку допомогу надають військовослужбовцю, який дістав поранення (контузію, травму, каліцтво) чи захворювання під час виконання обов’язків військової служби, а також звільненому з військової служби, який частково втратив працездатність унаслідок зазначених причин, але не пізніше ніж за три місяці після звільнення з військової служби.

Наприклад, сума виплат у випадку втрати 5% працездатності становитиме 7,94 тис. грн, якщо 25% — 39,72 тис. грн.

Якщо впродовж двох років військовослужбовцю, військовозобов’язаному й резервісту після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності під час повторного огляду встановлять згідно з рішенням МСЕК вищу групу чи іншу причину інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплату проводять з урахуванням раніше виплаченої суми.

Читайте також:
Як отримати більшу допомогу до 5 травня: соцзахист ветеранів vs держбюджет України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.