У 2021 році на компенсацію за зруйноване окупантами житло на Донбасі виділять ₴120 млн

 

У 2021 році на програму компенсації за житло на Донбасі, зруйноване внаслідок агресії Російської Федерації, планують виділити 120 мільйонів гривень.

Про це у вівторок, 15 грудня, заявив радник віцепрем’єра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Андрій Мирошніченко, інформує пресслужба відомства.

Зокрема, за його словами, цього року вперше Мінреінтеграції розпочало виплати грошової компенсації громадянам, чиє житло було зруйновано внаслідок збройної агресії РФ.

За підсумками 2020 року на виплати будуть направлені 20 млн грн.

“Ми вже розпочинаємо виплати 50 родинам, а наступного року очікуємо, що компенсацію отримають більше 300 родин”, – уточнив радник віцепрем’єра.

Мирошніченко зазначив, що йдеться не про заміну житла, а про компенсацію за сам факт його втрати.

Це в жодному разі не виключає подальших дій для забезпечення відшкодування Російською Федерацією фактичного збитку за втрату житла, пояснив Мирошніченко, додавши, що Мінреінтеграції вже розробило законопроєкт “Про державну політику перехідного періоду”.

“У цьому році на компенсації було передбачено лише 20 мільйонів гривень, але наступного року в бюджеті виділено на це вже 120 мільйонів. Це перший крок у дуже великому проєкті. Звісно, прийде час, ми будемо це регресом виставляти агресору, але поки що люди вперше змогли отримати компенсації за те, що їхню домівку зруйнували. Зараз ми компенсуємо кошти за зруйноване житло, поступово компенсації будуть виплачувати і за пошкоджене житло, потім і за втрачені інші майнові та немайнові права. Ми працюємо над цим”, – наголосив Мирошніченко.

Перші засідання Комісії з розгляду питань, пов’язаних з наданням грошової компенсації постраждалим, чиї житлові будинки (квартири) зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією РФ в Донецькій та Луганській областях відбулися в листопаді 2020 року.
Було прийнято рішення про надання грошової компенсації власникам дев’яти об’єктів зруйнованого житла в Донецькій області та восьми – в Луганській. На початку грудня на засіданні комісії ухвалили рішення про компенсацію ще десятьом сім’ям у Луганській області та десятьом – у Донецькій.

Згідно з рішенням уряду, розмір компенсації за зруйноване на Донбасі житло визначатиметься за показниками опосередкованої вартості спорудження житла у регіонах України, але не більше 300 тисяч гривень.

Читайте також:
Уряд пояснив, як отримати компенсацію за зруйноване житло на Донбасі. ІНСТРУКЦІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна