Антимонопольний комітет оштрафував ДТЕК Ахметова на 275 млн

 

Антимонопольний комітет оштрафував групу ДТЕК олігарха Ріната Ахметова на 275,2 млн грн за зловживання монопольним становищем на Бурштинському енергоострові.

Про це у вівторок, 15 грудня, повідомила пресслужба АМКУ.

«Антимонопольний комітет України визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ «ДТЕК Західенерго» та ТОВ «Д.Трейдінг») у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» у досліджуваний період з липня по жовтень 2019 року зловживанням монопольним становищем та наклав на компанії групи штрафи загальною сумою понад 275,2 млн грн», – сказано в пресрелізі.

Зазначається, що «Острів Бурштинської ТЕС» – особлива зона в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Ця територія об’єднана з європейськими енергосистемами, але від’єднана від іншої частини України. ПАТ «ДТЕК Західенерго» виробляє близько 90% електроенергії на цьому «острові».

За висновком АМКУ, АТ «ДТЕК Західенерго», починаючи з 29 липня 2019 року, зменшувало в заявках на продаж електричної енергії у сегменті «ринок на добу наперед» (РДН) обсяги запропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження. Це призвело до зростання обсягів продажів АТ «ДТЕК Західенерго» електричної енергії у сегменті «балансуючий ринок» за вищими цінами.

«Окрім цього, акціонерне товариство встановлювало в заявках на продаж електричної енергії на РДН завищені та економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження. Такі дії було неможливо вчинити без збереження значних часток АТ «ДТЕК Західенерго». Цьому посприяла практика, до якої вдавалося ТОВ «Д.Трейдінг», обмежуючи доступ імпортованої електричної енергії з території Словаччини в торгову зону «Острів Бурштинської ТЕС». Компанія впродовж липня – жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності, що призвело до зниження частки імпортованої електроенергії та, відповідно, збільшення частки АТ «ДТЕК Західенерго» на території «Острів Бурштинської ТЕС», – зазначив Антимонопольний комітет.

ТОВ «Д.Трейдінг» також отримало вигоду від таких дій, «встановлюючи у двосторонніх договорах прив’язку цін на електричну енергію до цін, які сформувалися на РДН».

Від таких дій потерпіли всі, хто живе або працює на території енергоострова. Бізнес отримав значно вищі тарифи й істотно втратив у конкурентоздатності. Громадяни також відчули на собі здорожчання електрики.

За результатами розслідування Антимонопольний комітет прийняв рішення, яким визнав:

  • дії АТ «ДТЕК Західенерго» протягом 29.07.2019 – жовтень 2019 року щодо зменшення обсягів продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» в години мінімального навантаження, порушенням у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем;
  • дії АТ «ДТЕК Західенерго» у липні – жовтні 2019 року на ринку «на добу наперед» у години максимального навантаження в торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» щодо встановлення у заявках на продаж електричної енергії на РДН завищених та економічно необґрунтованих цін порушенням у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем;
  • дії ТОВ «Д.Трейдінг» у липні – жовтні 2019 року при участі в добових аукціонах із розподілення пропускної спроможності в напрямку Словаччина-Україна такими, що призвели до порушень з боку АТ «ДТЕК Західенерго», які в свою чергу забезпечили ТОВ «Д.Трейдінг» додатковий дохід.

Рішенням АМКУ на АТ «ДТЕК Західенерго» було накладено штрафи у розмірі понад 176 млн грн, а на ТОВ «Д.Трейдінг» – більш як 99,2 млн грн.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.