Генштаб і МОУ знищили частину документів про окупацію Криму

 

У Генеральному штабі Збройних сил України повідомили про утилізацію записів військових, що стосуються подій 2014 року, коли Росія анексувала Крим.

Так, у відомстві у відповідь на інформаційний запит “Крим.Реалії” пояснили, що ліквідацію провели за інструкцією і наказом Міністерства оборони України.

“Генштаб ЗСУ і Міністерство оборони пояснили, що знищені були “журнали бойового чергування посадових осіб чергового бойового розрахунку” і робочі зошити посадових осіб чергового бойового розрахунку. У цих документах були записи військових про все, що відбувалося всередині і навколо кримських військових частин в 2014 році”, – інформує видання з посиланням на відповідь з ГШ.

Також там були зазначені прізвища чергових і зафіксовані накази, які вони отримували.
Цю первинну документацію, згідно з інструкціями, повинні були знищити вже через рік. Її утилізували через два-три роки.

Не знищені ті документи, які зберігаються під грифом “секретно” та знаходяться в Генштабі ЗСУ, повідомили в письмовій відповіді.

На запитання до Міноборони, чи не планує міністерство проводити розслідування в зв’язку зі знищенням документації, яка стосується окупації Криму, відомство відповіді не дало.

“Поки залишається невідомим, чому згадані важливі документи не були вчасно вилучені компетентними органами, які повинні розслідувати факт російської агресії і окупації Криму Росією в 2014 році”, – наголосили журналісти та додали, що вже звернулися з відповідними запитами до офісу генпрокурора та Служби безпеки України.

Видання також нагадало, що інформацію про знищення згаданих документів вперше оприлюднив генерал-полковник Володимир Замана. До 2014-го він два роки був начальником Генерального штабу Збройних сил України.
З червня 2020 року Генпрокуратура оголосила йому підозру і тепер звинувачує в підриві обороноздатності країни і державній зраді.

За словами Замани, він чув інформацію про те, що наказу стріляти не було.
Хоча Олександр Турчинов, який після втечі колишнього президента України Віктора Януковича з країни виконував обов’язки глави держави, стверджує зворотне.

Читайте також:
ДБР назвало причини та умови анексії Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна