Переможцем премії “Книга року BBC 2020” став ветеран АТО Сайгон

 

“BBC News Україна” оголосила переможців щорічної премії “Книга року BBC”, яку проводять у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

“Книгою року BBC 2020” став роман “Юпак”, який написав Сергій Сергійович Saigon (видавництво “Білка”).

Справжнє ім’я автора – Сергій Лещенко, “Сайгон” – його позивний. Народився 1985 року в Дніпропетровській області. Ветеран російсько-української війни. Служив у Збройних силах України із серпня 2015-го до жовтня 2016 року, розвідник у 10-й окремій горно-штурмовій бригаді. Воював у зоні АТО на напрямку Невельське-Мар’їнка- Красногорівка-Докучаєвськ. Як письменник став відомий першим романом “Грязь [khaki]” про війну.

“Юпак” – роман про українське село “зі своїми традиціями, діалектом, порядками, звичаями та вадами, яким воно було на стику з епохою інтернету”.

Ім’я переможця “Книги року” оголосила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

Редактор “BBC News Україна” та член журі премії Марта Шокало зазначила: “Роман “Юпак” Сергія Сергійовича Сайгона – це не лише особистий успіх молодого автора, але й важлива подія для українського суспільства. Ця книга промовляє від імені цілого покоління українців, чий голос починає нарешті лунати в літературі. Покоління, яке дорослішало на зламі епох і яке зрештою стало визначним для України у найважчий момент її сучасної історії”.

У номінації “Дитяча книга року BBC 2020” перемогла книжка “Мед і Паштет – фантастичні вітрогони” Уляни Чуби (видавництво “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”). А премію у номінації “Есеїстика” здобула збірка есеїв Оксани Забужко “Планета Полин” (видавництво “Комора”).

Говорячи про збірку есеїв Оксани Забужко, радниця з питань культури ЄБРР та член журі Світлана Пиркало визначила авторку як знакову для України та української літератури: “Її збірка нарисів збурює цілу низку емоцій: мрійливість, сум, співчуття і насамперед естетичне задоволення. Есеї, написані десять років тому, співзвучні міркуванням сьогодення. А найновіші її тексти дають читачу унікальну можливість бути присутніми при написанні історії, того, що “увійде до хрестоматій”.

Оголошуючи “Дитячу книгу року”, керівний директор ЄБРР з питань комунікацій Джонатан Чарльз сказав: “…Переможцем стала така історія, які нам подобаються найбільше: історія, яка буде цікава всій родині. Діти знайдуть у ній захопливу пригоду. А батьки – сатиричний погляд на такі важливі проблеми, як цифрова ізоляція, забруднення довкілля та корупція”.

Переможець у кожній номінації отримує премію в розмірі 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті.

Приз (електронну книжку Kindle) у конкурсі читацьких рецензій “Читач року 2020” здобув Віталій Гудима за рецензію на роман Петра Яценка “Магнетизм”, який увійшов до довгого списку “Книги року BBC 2020”.

Цього року премію вручали вшістнадцяте. Церемонія нагородження проходила онлайн, транслювалася на сторінці “BBC News Україна” у Facebook та на каналі YouTube.

До журі конкурсу-2020 увійшли: Віра Агеєва, професор, Національний університет “Києво-Могилянська академія”; Віталій Чепінога, блогер; Вадим Карпяк, телеведучий; Світлана Пиркало, радниця з питань культури ЄБРР; Марта Шокало, головна редакторка “ВВС News Україна”.

Нагадаємо, переможцями конкурсу 2019 року стали: “Доця” Тамари Горіхи Зерня – “Книга року BBC”, “Сапієнси” Володимира Арєнєва – “Дитяча книга року”, “Так, але…” Тараса Прохаська – в номінації “Есеїстика”.

В Україні оголосили переможців цьогорічного конкурсу “Книга року ВВС” серед дорослої та дитячої літератури, а також есеїстики, який проводять у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку.

Читайте також:
Премія “Книга року ВВС-2020” оголосила короткі списки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна