“Знайте свої кордони”: в МЗС Росії обурилися, що США визнали уродженців Курильських островів японцями

 

Держдепартамент Сполучених Штатів Америки тепер вважає уродженцями Японії людей, що народилися на Південних Курилах.

Про це написала японська газета Hokkaido Shimbun.

Видання посилається на інструкцію Держдепу для охочих взяти участь у розіграші так званих “грін кард” (Diversity Immigrant Visa, або Green Card Lottery).

В цій інструкції, зокрема, відзначається, що особи, які народилися на островах Хабомаї, Шикотан, Кунашир та Ітуруп, вважаються приналежними до Японії (тобто саме цю країну повинні вказувати як місце свого народження при заповненні анкети). А ті, хто народився на Південному Сахаліні, – приналежними до Росії.

На таку позицію Вашингтона вже відреагувало Міністерство закордонних справ Росії, звинувативши США в тому, що вони “ставлять під сумнів підсумки Другої Світової війни й заохочують реваншизм”.

“Потрібен іще один доказ, що США – ревізіоністська держава? За рішенням 1945 року Курильські острови відійшли СРСР. Сьогодні держдеп ставить під сумніви підсумки Другої Світової війни, заохочує реваншизм.

Знайте свої кордони і «червоні лінії»”, – наголошує МЗС РФ у дописі з цього приводу, опублікованому на своїй офіційній сторінці у твітері.

Чотири острови Курильської гряди (Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї) викликають територіальні розбіжності між двома країнами з кінця Другої світової війни.

Тоді Радянський Союз анексував ці території, які до окупації входили до складу області Немуро префектури Хоккайдо, Японія. Після окупації вони були інкорпоровані до складу Южно-Курильського району Сахалінської області РРФСР. Японія не визнає російського суверенітету над островами і вважає їх своїми

У 1956 році СРСР і Японія підписали декларацію про завершення бойових дій, однак мирний договір так і не був підписаний.

Японія, де територіальну суперечку з РФ офіційно називають питанням про “північні території”, не визнає російського суверенітету над островами і вважає їх своїми.

Читайте також:
У РФ заявили про ускладнення переговорів з Японією щодо Курильських островів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна