Польща передала рентгенівське медобладнання лікарні на Донеччині

.

Лікарня у прифронтовому Черкаському, що неподалік Слов’янська на Донеччині, отримала від Республіки Польща багатофункціональний мобільний рентген-апарат, який використовуватимуть для діагностики COVID-19, туберкульозу, стоматологічних та інших проблемам пацієнтів.

Медичне обладнання італійського виробництва вартістю приблизно 800 тисяч гривень передав посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в середу, 2 грудня, за сприяння штабу операції Об’єднаних сил, військових капеланів і ГО “Вірю в Україну”, пише “Армія.Інформ”.

Зазначається, що рентгенівське обладнання дозволить, зокрема, виявляти недужих на COVID-19 і туберкульоз, робити знімки щелеп і зубів та здійснювати інші необхідні медичні дослідження.

“Наразі на Донбасі триває дві боротьби — з агресором і пандемією. Тому Польська Республіка й надалі підтримуватиме Україну й жителів Донецької та Луганської областей, які опинилися у складних умовах”, — зазначив посол.

Це вже не перша медична допомога у контексті боротьби з пандемією й підтримкою жителів Донбасу від Республіки Польща. Улітку цього року під час візиту делегації послів чотирьох країн — Польщі, Латвії, Литви та Естонії — на Донбас Польща передала у лікарні Слов’янська й Миколаївки медичну допомогу, зокрема два апарати ШВЛ, респіратори, антисептики, захисні екрани, маски й рукавички для боротьби з коронавірусною хворобою.

“Саме під час зустрічі з делегацією згаданих послів жителів Донбасу та представників місцевих рад керівництво Черкаської громади озвучило потребу у придбанні для місцевої лікарні рентген-апарата. Допомогти в цьому зголосилися представники Польщі, й уже за кілька місяців разом із представниками місцевого волонтерського руху ГО “Вірю в Україну” складено проєкт, написано грант і за підтримки посольства Польщі придбано необхідний апарат”, — розповів капелан 26-ї артилерійської бригади Володимир Стрільцов.

Військовий капелан допомагає іноземним представництвам надавати гуманітарну допомогу жителям Донбасу за сприяння Міноборони та штабу операції ООС з 2014-го. Адже сам він родом зі Слов’янська, тож розуміє проблеми й потреби місцевих. І зазначає, що активна системна допомога іноземних представників розпочалася тут із 2016 року.

“Дуже тісно співпрацюємо з головним військовим капеланом війська латвійського. Співпраця почалася зі знайомства й розмов про війну, ситуацію на Сході. Коли він уперше приїхав на Донбас, побачив потреби і проблеми людей, вирішив зустрітися з латвійським послом і сказав: “Маємо допомагати Україні”. Вони офіційно звернулися до Міноборони через посольство й Міністерство закордонних справ України. Після того почали доставляти гумвантажі цивільним мешканцям та українським військовим уздовж усієї лінії розмежування двічі, а то й тричі на рік. Завдяки йому на Донбас через посольство передано понад 300 тонн гуманітарного вантажу. Далі приєдналися посольства інших держав, яким ми за сприяння штабу ООС допомагаємо передавати гуманітарні вантажі у Мар’їнку, Авдіївку, Попасну, Станицю Луганську та інші міста Донбасу”, — розповів капелан.

Читайте також:
Польща передала військовому госпіталю Києва обладнання для боротьби з COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна